Inngår forlik med Nordnorsk Kunstmuseum.
Marius Fiskum
Jérémie McGowan

– Styret har ofret Nordnorsk kunstmuseums gode navn og rykte

Publisert: 16. mars 2021 kl 08.35
Oppdatert: 16. mars 2021 kl 08.35

Fredag ble det kjent at Nordnorsk kunstmuseum Nordnorsk kunstmuseum vant saken mot eksdirektør Jérémie McGowan.

McGowan saksøkte museet fordi han mente oppsigelsen av ham 27. mars i fjor ble gjort på feil grunnlag, men Nord-Troms tingrett har nå bestemt at Nordnorsk kunstmuseum hadde sitt på det rene. McGowan får ikke erstatningen han ba om, og må i tillegg betale saksomkostninger på over en halv million kroner.

McGowan har foreløpig ikke planer om å anke dommen. Han var klar over at han tok en risiko ved å gå til søksmål, men sier det for ham handlet om integritet og om å få belyst kulturpolitiske problemstillinger som knapt diskuteres.

Museet har nå stått uten direktør i snart et år og to kandidater har takket nei til jobben. Administrativ leder Bodil Kjelstrup, som hittil har vært konstituert direktør, sa opp stillingen sin for to uker siden «på bakgrunn av narrativet» som kom fram i rettsaken.

McGowan mener museet har ofret sitt rykte i forsøket på å få ham dømt, og at styret selv raserer eget museum.

– Vi begynner å få et bilde av et styre som aktivt raserer museet sitt. Jeg håper resultatet av rettssaken blir en mer prinsipiell diskusjon av hva og hvem som styrer kulturinstitusjonene våre, sier McGowan til Klassekampen.

Saken fortsetter under annonsen

Ledige stillinger – kulturjobb