Museum

Direktør Karin Hindsbo ved Nasjonalmuseet er én av dem som har mottatt brevet, men som sier at museet fortsatt har mye å gå på.

Kunstnergruppe med kritikk av kulturinstitusjoner

Mener institusjonene ikke gjør nok for å støtte Black Lives Matter-bevegelsen.

Publisert Sist oppdatert

«Det er blitt notert at (navnet på kunstinstitusjonen som mottar e-posten) nylig har uttalt seg til støtte for Black Lives Matter-bevegelsen. Som kunstnere, aktivister og publikum er vi skuffet over handlingene som museet har gjort for å støtte for Black Lives Matter».

Slik starter brevet som er sendt ut til en rekke kunstinstitusjoner denne uken, melder Aftenposten.

Kunstnergruppen «Kunstmetoo-gruppen», er ikke fornøyd med at det bare uttrykkes støtte gjennom å legge ut et svart bilde på Instagram, slik mange gjorde etter drapet på George Floyd.

I stedet krever de en rekke tiltak, blant annet at institusjonen oppretter en arbeidsgruppe for å «dekonstruere intern rasisme».

– Det er lett å falle inn i en modus hvor man diskuterer disse problemstillingene og har et seminar eller to. Men så skjer det ikke mer. Og akkurat nå haster det, sier skuespiller Hanan Benhamar til avisen. Hun har blant annet spilt i teaterstykket «Ways of Seeing».

Gruppen har laget en liste over norske kunstinstitusjoner med oversikt over hvem som har gitt en antirasistisk uttalese, og hvem som la ut svart bilde i sosiale medier.

De fleste institusjonene støtter arbeidet til kunstnergruppen, og ønsker å gjøre mer for å støtte Black Lives Matter-bevegelsen..

Cecilie Nissen, daglig leder i Kristiansand Kunsthall, er en av dem som har mottatt brevet, men som ikke ubetinget kjøper argumentasjonen. Hun tror ikke tonen i brevet er veien å gå for å få til en endring, og mener dessuten at en del av kravene er problematiske.

– Vi får offentlig støtte og representerer i tillegg våre medlemmer. Det er problematisk om vi skal bli politiske aktivister på den måten de krever, sier Nissen til Aftenposten.

Powered by Labrador CMS