Annonse
Styreleder Grete Ellingsen (til venstre) snudde brått i spørsmålet om å offentliggjøre søkerlista til direktørstillingen ved Nordnorsk kunstmuseeum. Her fra tiden som statssekretør for Erna Solberg. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
Nordnorsk kunstmuseum

Forsøkte å skjule søkerlista

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Fem styremedlemmer og vararepresentanter trakk seg tidligere i år, i protest mot styreleder Grete Ellingsens framgangsmåte, da direktør Jérémie McGowan brått fikk sparken.

Nå skriver Klassekampen at Ellingsen også forsøkte å skjule lista over hvem som har søkt på direktørstillingen.

Avisen har intervjuet Dagsavisens kunstkritiker Lars Elton, som mener lista over søkere er av stor interesse. 31. august går fristen ut for å søke på museumsdirektørjobben i Tromsø.

– Prosessen som har vært i forkant, med sparkingen av McGowan, var så uryddig at det er av stor interesse å få vite hvem som er villig til å søke, sier Elton.

Stillingsannonsen viser til at lista over søkere ikke vil bli offentliggjort. Avisen fremholder at Ellingsen «ikke vil utarbeide noen søkerliste i denne prosessen».

Ifølge offentlighetsloven har alle virksomheter som det offentlige har avgjørende innflytelse over, plikt til å gi innsyn i saksbehandlingen – noe som også inkluderer søkerlister til ledige stillinger.

Ifølge jusprofessor Jan Fridthjof Bernt ved Universitetet i Bergen, har museets ledelse rett i at det ikke er pålagt å rette seg etter loven. Likevel bør de offentliggjøre lista, mener han.

– Ved et museum som i det vesentligste finansieres av staten, og hvor staten oppnevner halvparten av styremedlemmene, er det rimelig grunn til å følge reglene for offentlige virksomheter, sier Bernt til Klassekampen.

Etter at avisen mottok flere signaler fra jurister, snudde styreleder Ellingsen i spørsmålet om offentliggjøring av lista:

«Takket være gode innspill fra deg og andre du har hatt dialog med, ser vi at vi bør gjøre en vurdering av dette på nytt, og se på om det bør utarbeides søkeliste og at denne offentliggjøres», skriver hun til avisen.

Så gjenstår det å se hvor mange som ønsker seg jobben.

Annonse
Annonse
Annonse