Kunst

Ruben Steinum er styreleder i Norske Billedkunstnere.

Mange kunstnere rammes hardt av strømkrisa

Publisert Sist oppdatert

Kunstforeningene krever at regjeringen innfører kompensasjonsordninger for strømkriserammede kunstnere.

Styreleder Ruben Steinum i Norske Billedkunstnere forteller at høye strømpriser rammer en stor andel av landets kunstnere hardt.

– Kunstnere har allerede stram økonomi og små marginer. Mange har samtidig behov for store rom til rimelig leie for å kunne gjennomføre arbeidet sitt og jobber derfor i gamle hus med dårlige vinduer og dårlig isolasjon. Disse rommene er dyre å varme opp selv med lave strømutgifter, sier han til Klassekampen.

Avisa viser til rapporten «Kunstnerne og koronapandemien» (2021), som viste at norske kunstnere i gjennomsnitt tjente drøyt 170.000 kroner på sitt kunstneriske virke i 2020, under en tredel av norsk gjennomsnittsinntekt.

Steinum forteller at mange kunstnere i tillegg er avhengig av svært energikrevende utstyr, som keramikkovner. Han kjenner til kunstnere som nå forventer å måtte ut med hele 30.000 kroner i strøm for ett kvartal.

Møte med Kulturdepartementet

Norske Billedkunstnere og Norske kunsthåndverkere møtte i forrige uke statssekretær Odin Adelsten Aunan Bohmann for å orientere Kulturdepartementet om hvordan strømkrisen rammer kunstnerne.

Sammen krever de at regjeringen iverksetter tiltak for å hjelpe dem ut av strømkrisa på lik linje som private husholdninger.

I en e-post til Klassekampen skriver statssekretæren at han forstår kunstnernes fortvilelse svært godt, men at regjeringen er avventende.

«Regjeringen har ikke tatt stilling til ordninger som skal håndtere selvstendig næringsdrivende eller enkeltmannsforetak eksplisitt, da det opplagt vil være en avveining mellom kulturpolitiske, næringspolitiske og kommunalpolitiske strømstøtte-virkemidler», skriver Bohmann.

Powered by Labrador CMS