Foto

Magne Furuholmen er klar med utstilling. Foto: Gitte Johannessen / NTB.

Magne Furuholmen med ny utstilling

Publisert: 27. september 2022 kl 13.45
Oppdatert: 28. september 2022 kl 14.49

­Utstillingen i Kunstverket Galleri i Oslo åpnes av kunstskribent og dokumentarfilmregissør Stig Andersen, og Furuholmen vil være til stede på åpningen, heter det i pressemeldingen.

Magne Furuholmen er i tillegg til å være kjent som musiker i A-ha, en kunstner som har markert seg sterkt gjennom betydelige utstillinger og utsmykningsoppdrag innen maleri, skulptur, grafikk, keramikk og glassarbeider.

Foto

Foto: Magne Furuholmen: «esper lucat» (2022), tresnitt, 76x56cm.

Den latinske tittelen «esper lucat», som på norsk kan oversettes med «se lyset» eller «la håpet skinne», har Furuholmen hentet fra den franske modernisten Henri Matisse, nærmere bestemt fra hans utsmykningsarbeid i la Chapelle de Rosaire i Vence, Frankrike. Dette er et sted Furuholmen har hatt tilknytning til i mer enn 25 år. Med utgangspunkt i de syv prestekappene Matisse designet for bruk i kapellet, har han skapt en grafikkmappe med samme tittel som utstillingen.

– Grafikk-mappen «esper lucat» er en hommage til Henri Matisse, og en erkjennelse av hvor mye den gamle franske mester har betydd for mitt kunstneriske univers helt siden mitt gjennombrudd på Henie Onstad kunstsenter i 1995, uten at jeg har reflektert nok rundt det tidligere. Hans bruk av cut-outs og koloristiske flater har hatt en grunnleggende innvirkning på utviklingen av mitt billedunivers, og det betyr selvfølgelig også mye at disse nye tresnittene publiseres av Mourlot Editions – både fordi dette var den opprinnelige forleggeren for veldig mye av grafikken til Matisse, og fordi jeg selv hadde gleden av å jobbe i ærverdige atelier Mourlot i Paris tidlig på 2000-tallet, sier Magne Furuholmen.

Utstillingen fokuserer på mappen, i tillegg til en serie med tolv motiver og to grafiske arbeider i stort format.

Saken fortsetter under annonsen

Ledige stillinger – kulturjobb