Kunst

Kunsthall Grenland får tilskudd til å utvikle samtidskeramikk som fagfelt og til ombygging og tilpasning av permanente produksjonslokaler til et verksted og senter for samtidsporselen.

Bygger bro mellom kunst og industri

Kulturrådets faglige utvalg for visuell kunst har bestemt at i alt 29 søkere får tilskudd gjennom arrangørstøtteordningen for 2022. Kunsthall Grenland er blant de utvalgte, og får ros for evnen til nytenkning.

Publisert Sist oppdatert

Kunsthall Grenland mottar 600 000 kroner gjennom arrangørstøtteordningen for visuell kunst. Ordningen skal styrke, opprettholde og utvikle arrangører i det visuelle kunstfeltet gjennom langsiktig virksomhetsstøtte.

I utvalgets begrunnelse trekkes det frem at kunsthallen har gjennomført en betydelig strukturell omorganisering og profilendring, som har ført til et spissere kunstnerisk uttrykk; å utvikle samtidskeramikk som fagfelt, og bruk av porselen som materiale i kunst.

Får også midler til ombygging

I tillegg til arrangørstøtte, mottar Kunsthall Grenland 640 000 kroner fra tilskuddsordningen ARENA. Pengene skal brukes til ombygging og tilpasning av permanente produksjonslokaler for 1400° i sliperihallen på Porsgrunds Porselensfabrikk, til et verksted og senter for samtidsporselen. Verkstedet vil som det eneste i landet, tilby kunstnere unike produksjons- og arbeidsforhold i tilknytning til en operativ fabrikk. I tillegg til residensopphold, vil verkstedet invitere til workshops, presentasjoner, kurs, foredrag med mer, først og fremst for profesjonelle kunstnere som arbeider med porselen i et utvidet keramisk felt. Verkstedet vil også invitere publikum inn i prosess, og tilby tilrettelagt formidling for ulike grupper.

Rådets faglige utvalg for tverrgående ordninger mener etableringen av verkstedet kan bidra til et stort løft for det keramiske kunstfeltet og for Kunsthall Grenland som kompetanse- og kunnskapsaktør innenfor porselensbasert kunst. Plasseringen i direkte tilknytning til porselensfabrikkens aktive produksjon og porselensmuseet gjør at arenaen bygger bro mellom Porsgrunns porselenindustrihistorie og samtidskunsten.

Mange sterke søknader

Totalt mottok Kulturrådets utvalg for visuell kunst 62 søknader om arrangørstøtte.

Søknadsrunden var første runde med justerte retningslinjer for arrangørstøtte visuell kunst, der tilskudd som tidligere har ligget på kulturfondets driftsstøtteordning, tilhørende det visuelle kunstfeltet, ble behandlet som søknader til arrangørstøtte.

Det var mange sterke søknader i denne runden, innenfor et bredt spekter av uttrykk, fra hele landet. I tillegg til Kunsthall Grenland, er Aldea i Bergen et spennende prosjekt som blir trukket spesielt frem av utvalget. Aldea er et kunstnerstyrt fellesverksted og atelierfellesskap, med galleri og prosjektrom, som åpnet i 2018. Aldea fikk i denne runden innvilget en treårig støtte på kr 700 000 per år. Aldea tilbyr verkstedsfasiliteter innen tre, metall og digital produksjon for kunstnere i vestlandsregionen.

Andre spennende prosjekter utvalget trekker frem som alle er innvilget tilskudd i denne runden, er Kjerringøy Art Base Camp i Nordland (150 000 kroner per år for 2022 og 2023), Destiny's Atelier i Oslo (400 000 kroner er år for 2022 og 2023), samt Norsk Biokunst Arena i Ås, som er bevilget 100 000 kroner per år for 2022 og 2023.

Powered by Labrador CMS