Kunst

Kunsthistoriker Marit Paasche.

Regjeringen legger opp til pengegalopp

Museene må konkurrere om å gjøre seg lekre for de rike, og det er regjeringens feil, mener kunsthistoriker.

Publisert Sist oppdatert

En mulig samarbeidsavtale mellom Nasjonalmuseet og den tidligere Nicolai Tangen-eide stiftelsen Ako Foundation har skapt dårlig stemning.

Det var museets direktør Karin Hindsbo som i fjor høst luftet ideen om samarbeid for Oljefond-sjefen. Først nå er Hindsbo erklært inhabil. Nasjonalmuseets styre har vedgått at habilitetsvurderingen burde vært avgjort allerede i desember.

Kunsthistoriker Marit Paasche sier til Klassekampen at tiden er overmoden for en debatt om hvem som får utforme Norges kunsthistorie:

– Jeg savner både en politikk og en diskusjon om kunst som tar større utgangspunkt i kunsten selv, og mindre i pengeverdien. Hvis drifta av kunstmuseene skal gjøres avhengig av enkeltmenneskers private donasjoner, er både kunsten og vi ute å kjøre, sier Paasche til avisen.

Paasche er kritisk til hvordan den borgerlige regjeringen oppfordrer til, og belønner, samarbeid med private – blant annet gjennom gaveforsterkningsordningen. Den ble innført i 2014, og innebærer at staten støtter museer med 25 øre for hver krone de klarer å skaffe fra private givere.

Powered by Labrador CMS