Annonse
Eline Mugaas er tildelt Lorck Schive Kunstpris for 2019. Foto: Christina Undrum Andersen / TKM
Eline Mugaas er tildelt Lorck Schive Kunstpris for 2019.    Foto: Christina Undrum Andersen / TKM

Eline Mugaas priset med 500.000 kroner

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

 

Hun mottok prisen på Trondheim kunstmuseum torsdag 7. november.

En internasjonal, faglig jury har valgt Mugaas på basis av installasjonen hennes, «Nødvendigheten av leddsetninger, 2019», heter det i pressemeldingen fra Trondheim kunstmuseum (TKM).

Vinnerverket «Nødvendigheten av leddsetninger, 2019». Foto: Susann Jamtøy / TKM.

Vinnerverket «Nødvendigheten av leddsetninger, 2019». Foto: Susann Jamtøy / TKM

Den er satt sammen av skulptur, video og postkort. Her er det bilder hun har tatt selv og bilder hun har funnet. Løsrevne fragmenter viser varianter av beholdere og støtter, av armer som bærer, hender som favner noe, eller en boks som kan være en kropp rundt noe ukjent. Hver del er avhengig av hverandre, i innhold og i form.

Verket er en del av utstillingen med de øvrige nominerte kunstnerne, Gunvor Nervold Antonsen, Børre Sæthre og Torbjørn Rødland, som står til 19. januar 2020.

Dialog, ikke konkurranse

– Å jobbe med kunst er en dialog, ikke en konkurranse. Deltagelsen på Lorck Shive Kunstpris har betydd, ved siden av synlighet og anerkjennelse, at fire kunstnere har kunnet jobbe langsiktig og med gode økonomiske betingelser. Det er slike plattformer som gir mulighet til å løfte kunstnerskap, både fra kunstnernes og institusjonenes side. Alle de nominerte kunstnerne til årets Lorck Shive Kunstpris er viktige kunstnerskap jeg følger og beundrer, og det er inspirerende å se en utstilling med så stor bredde i uttrykk. Det har vært en glede å inngå i en utstilling med så bra kunstnerne i en viktig institusjon som Trondheim kunstmuseum. Alle kunstnerne hadde fortjent en årslønn for det arbeidet de har gjort. Ingen kunstner står i løse lufta med sitt kunstnerskap, sier prisvinneren.

Feministisk bevissthet

I juryens begrunnelse står det blant annet:

«Tittelen og verket peker på viktigheten av å gi rom og tid til en annen type av oppmerksomhet i en tid preget av forenklede svar og entydige løsninger. Tittelen og verket peker på viktigheten av å gi rom og tid til en annen type av oppmerksomhet i en tid preget av forenklede svar og entydige løsninger. Dette kommer også til uttrykk i det engasjement hun har vist med og for andre billedkunstneres verk, spesielt oversette kvinnelige kunstnere som Siri Aurdal. På denne måten åpner Mugaas sitt kunstneriske prosjekt for større sosiale sammenhenger, for samarbeid som metode og for en feministisk bevissthet.»

Johan Börjesson er direktør ved Trondheim kunstmuseum:

– Eline Mugaas’ verk er en kompleks og estetisk personlig fortolkning av et sammensatt tema. Summen er en oppfordrende påminnelse om at den underordnede rollen som støttespiller er undervurdert og på godt og vondt en del av den kvinnelige erfaringen. Eline Mugaas arbeidsmetode og rollen som støtte for andre kunstnere innebærer at Lorck Schive Kunstpris i år premierer et moderne kunstnerskap og en måte å arbeide på som har kommet en lang vei fra tradisjonelle heroiske gester.

Lorck Schive Kunstpris er et samarbeid mellom Christian Lorck Schive og hustrus legat og Trondheim kunstmuseum. Formålet med Lorck Schives Kunstpris er å skape debatt og interesse rundt samtidskunsten ved å hedre fremragende kunstnere.

Annonse
Annonse
Annonse