Daglig leder i Safemuse, Jan Lothe Eriksen. Foto: Knut Utler

Regjeringen foreslår å svekke vern av kunstnere

Publisert: 23. mai 2022 kl 11.01
Oppdatert: 23. mai 2022 kl 11.21

– Forslaget er stikk i strid med Hurdalsplattformen, sier daglig leder i Safemuse, Jan Lothe Eriksen, til Klassekampen.

– Det er veldig vanskelig å forstå hvordan regjeringen tenker at vi skal bygge fred og sikkerhet i Europa når de samtidig foreslår dramatiske kutt til menneskerettighetsforkjempere.

Safemuse er en organisasjon som hjelper sensurerte, truede og forfulgte kunstnere.

Kutt på 20 prosent

I regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett foreslås det å redusere bevilgningen «til initiativ og aktører på menneskerettighetsfeltet» med 136,2 millioner kroner. Det tilsvarer et kutt på tjue prosent i eksisterende statsbudsjett.

Regjeringen peker i forslaget direkte på at reduksjonen «vil få konsekvenser for prioriterte områder som ytringsfrihet, arbeidstakerrettigheter, beskyttelse av menneskerettighetsforsvarere og innsats for å fremme demokrati og rettsstat». I tillegg vil innsatsen for «kvinner, fred og sikkerhet» også påvirkes.

Safemuse er ikke den eneste organisasjonen som kan rammes. Støtten til anti-atomvåpenorganisasjonen Ican og FN-organisasjoner er også truet.

Saken fortsetter under annonsen

Prioriterer Ukraina

Statssekretær Henrik Thune (Ap) i Utenriksdepartementet skriver i e-post til Klassekampen at de prioriterer ukrainske flyktninger gjennom kuttet.

«Vi befinner oss i en spesiell og krevende situasjon som fordrer ekstraordinære tiltak for å beskytte flyktninger fra Ukraina. Jeg forstår at dette er et kutt som oppleves som krevende for mange», skriver Thune.

Ledige stillinger – kulturjobb