Kulturpolitikk

Grunde Almeland (V) under Stortingets spørretime.

– Regionreformen er landet for øyeblikket

Publisert Sist oppdatert

Å gi fylkene mer makt over kultursektoren var Venstres hjertebarn. Trine Skei Grande hadde ivret spesielt for regionreformen, der ansvaret for kultursektoren skulle flyttes til de nye regionene.

Så brøt pandemien ut, og snaut to måneder senere avblåste kulturminister Abid Raja hele reformen. Beslutningen ble tatt etter «en god og grundig dialog i regjeringen», ifølge Raja.

Men avgjørelsen var ikke like grundig forankret i partiet. Beslutningen om å skrinlegge denne delen av regionreformen ble ifølge en sentral Venstre-kilde tatt «på kammerset», uten behandling i gruppen, kunne Aftenposten avsløre. Venstres sentralstyre ble heller ikke orientert. Partiets parlamentariske leder, Terje Breivik, ble først orientert dagen før beslutningen ble offentliggjort.

Regjeringen tok beslutningen uken etter at leder Trine Skei Grande gikk av som statsråd, og det er uklart hvor orientert hun var underveis. Grande mente at Raja ikke trengte å skrote hele reformen, og at det burde være mulig å finne et kompromiss med Høyre. Parlamentarisk leder Breivik savnet en mer helhetlig politikk for regionreformen.

Raja var fersk kulturminister, og ble utsatt for et press fra Høyre som han ikke stod imot. De garvede kulturpolitikerne Olemic Thommessen og Kristin Ørmen Johnsen skal ha vært sentrale i å utøve dette presset mot Raja.

I kulturmeldingen, som ble lagt frem i 2018, var regionreformen sentral:

– Kulturmeldingen slår fast at maktspredning i kultursektoren er et selvstendig mål, sa Skei Grande til Aftenposten, bare dager før Raja skrotet reformen.

Permanent eller midlertidig stopp?

Nå har regjeringen gått av, og opposisjonspartiene bygger seg opp igjen i Stortinget. I Familie- og kulturkomiteen har Venstre lederen: Grunde Almeland.

Den konkrete saken med flere kulturoppgaver til fylkeskommunene i forbindelse med regionreformen, er landet for øyeblikket

Vil Venstre jobbe for at fylkene skal få mer makt over kultursektoren, og ta en omkamp om reformen, eller anser partiet reformen som en tapt kamp? Ifølge Almeland er svaret tja.

– Venstre er opptatt av å flytte makt nærmere folk. Det vil være viktig å se på oppgavefordeling i saker der det er aktuelt, så lenge det kommer kulturen til gode. Likevel opplever vi at den konkrete saken med flere kulturoppgaver til fylkeskommunene i forbindelse med regionreformen, er landet for øyeblikket, sier Almeland til KulturPlot.

Venstres kulturpolitiske talsperson har imidlertid ikke gitt helt opp. Han har nemlig fanget opp søte toner fra dagens regjering, og håper på en diskusjon om oppgavefordeling:

– Nye muligheter kan likevel dukke opp i nær framtid. Dagens regjering har jo varslet at store endringer i regionene. Som konsekvens av det kan det fort bli en diskusjon om oppgavefordeling, sier han forventningsfullt.

Delte meninger

Deler av kulturlivet så på regionreformen som en mulighet, og ikke et problem. Det samme gjaldt fylkene. Tidligere generalsekretær i Norsk Kulturforum, Hege Knarvik Sande, skrev i KulturPlot at de tapte mulighetene for en nasjonal, samordnet kulturpolitikk nå må reddes i en ny, revidert kulturlov.

Ifølge Raja selv var grunnen til at regjeringen ikke gikk videre med oppgaveflytting på kulturområdet «dels den massive motstanden det var på kultursektoren, og dels at regionene ikke har vært enige om hvilke oppgaver som kunne flyttes».

– Jeg kommenterer ikke på hva anonyme kilder sier, og det er for meg heller ikke lov å gjengi når regjeringen saksbehandler sine saker. På generelt grunnlag vil jeg si følgende om regionreformen: Beslutningen slik den ble tatt av regjeringen, var initiert av meg selv som kulturminister. Det er mitt ansvar som kulturminister å ta helhetsansvar for kulturen, det ansvaret har jeg tatt, og beslutningene som sådan tar regjeringen alltid samlet, sa Abid Raja til Aftenposten.

Powered by Labrador CMS