Kulturpolitikk

Daglig leder i Safemuse, Jan Lothe Eriksen.

Ønsker å hjelpe russiske kunstnere

Organisasjonen Safemuse vil innlosjere russiske kunstnere som flykter fra politisk forfølgelse i hjemlandet. Det er ikke enkelt.

Publisert Sist oppdatert

Nesten 15.000 regimekritikere har blitt arrestert for å protestere mot invasjonen av Ukraina, ifølge menneskerettighetsorganisasjonen OVD-Info.

Blant dem er det mange kunstnere og kulturarbeidere.

Etter at Dumaen for to uker siden i Russland innførte 15 års fengselsstraff for spredning av «falsk informasjon» om krigen, øker strømmen av politiske flyktninger til nabolandene.

Organisasjonen Safemuse, som tilbyr residensopphold til sensurerte, truede og forfulgte kunstnere fra hele verden, vil innlosjere russiske kunstnere som flykter fra politisk forfølgelse i hjemlandet.

I 2005 ble UNESCO-konvensjonen om kulturelt mangfold vedtatt. Denne er ratifisert av Norge og de aller fleste vestlige land. Den handler om å verne og fremme et mangfold av kulturuttrykk. Avtalen forplikter medlemslandene til å gi kunstnere og kulturarbeidere fortrinnsrett ved visumsøknader.

Utfordringer

Visumregler gjør det imidlertid vanskelig for organisasjonen å ta imot russiske kunstnere, sier Jan Lothe Eriksen, leder i Safemuse, til Klassekampen.

Årsaken er at russiske borgere ikke lenger kan søke visum på grunn av bankrestriksjoner og manglende mulighet for å betale for visumsøknad.

I tillegg oppfyller de trolig heller ikke den såkalte «returforutsetningen» for visumsøknader. Ifølge denne regelen må søkerne sannsynliggjøre at de ikke vil søke om asyl etter endt opphold.

LES OGSÅ: Kunstnere på flukt: – Norges politikk må henge bedre sammen.

Jan Lothe Eriksen har tidligere fortalt KulturPlot at han er frustrert over regelen om returforutsetning. Det kompliserer situasjonen ytterligere for kunstnere på flukt, og nå for russiske kunstnere.

– Vi legger opp residensprogrammer for at kunstnerne skal få komme, men så får de likevel avslag, forklarte han den gang.

– Fra 2015 ble dette langt mer komplisert. Det er Schengen-avtalen som vanskeliggjør prosessen med at kunstnerne skal få komme inn i Norge, fra land UDI mener kunstneren antakelig ikke ønsker å dra tilbake til. De mangler såkalt returforutsetning.

I januar ba Safemuse Justisdepartementet om å innføre en tilpasset ordning for kunstnere med tilbud om residensopphold.

Senteret som administrerer visumsøknader er stengt

Det er ikke bare regelverket som gjør det vanskelig for russiske statsborgere å få visum til Norge.

For senteret som administrerer visumsøknader i Russland på vegne av Norge, er blitt stengt, ifølge Klassekampen. Betalingsløsningene for søknadsgebyr fungerer ikke lenger på grunn av de økonomiske sanksjonene som er innført mot Russland.

For de som likevel klarer å få levert inn en søknad, er behandlingstiden ved den norske ambassaden i Moskva lenger enn noen gang tidligere.

Powered by Labrador CMS