Sylvi Listhaug

– Ødsler millioner til kulturaktører som har skodd seg godt på koronakrisen

Publisert: 13. oktober 2021 kl 10.47
Oppdatert: 13. oktober 2021 kl 10.51

Til tross for krisetider gikk en del statsstøttede kulturaktører med saftige overskudd i fjor. Det er stor uenighet om hva skal skje med overskuddene i kulturlivet.

Aftenposten har tidligere vist at statsstøttede kulturaktører har gått med store overskudd under koronapandemien.

For mange offentlig støttede teatre, scener og museer har det lønnet seg å holde stengt. De har fått koronastøtte for tapte billettinntekter. Samtidig har de beholdt sin offentlige støtte, mens Nav har betalt lønnen til permitterte ansatte.

De 50 største kulturinstitusjonene i Norge gikk samlet med nesten 200 millioner kroner i overskudd i 2020, viser Aftenpostens oversikt.

Tirsdag ble det klart at overskuddene ikke har påvirket neste års kulturbudsjett. Dette provoserer Listhaug. Hun vil bruke disse pengene på sine kjernesaker, som helse, eldreomsorg og vei, ifølge Aftenposten.

– Samtidig som regjeringen ødsler millioner til kulturaktører som har skodd seg godt på koronakrisen, har de ikke penger igjen til å gjøre grep som monner for de viktigste oppgavene, sier hun til avisa.

Raja: – Det er uverdig

Saken fortsetter under annonsen

Avtroppende kulturminister Abid Raja (V) reagerer sterkt på Listhaugs uttalelse.

– Jeg synes det er uverdig. Det er trist at hun ikke ser verdien av å ta vare på kulturen vår. Hun som trekker frem norsk kultur når hun snakker om innvandring, sier han til Aftenposten.

Han blir erstattet av en ny kulturminister denne uken. Da må en ny, rødgrønn regjering ta stilling til samme spørsmål.

– Det skulle bare mangle at de ikke kuttes etter koronaen. Ingen av dem har noen økonomi å skryte av, sier Anette Trettebergstuen til avisa.

Hun er kulturpolitisk talsperson for Arbeiderpartiet og favoritt til å overta kulturministerposten. Trettebergstuen sier den nye regjeringen må komme tilbake til detaljene i saken senere.

Ledige stillinger – kulturjobb