Annonse
Kulturinstitusjoner som ikke har holdt stengt i koronatiden, men ikke hatt forestillinger, som Folketeateret, må nå betale tilbake koronastøtte. Arbeiderpartiet reagerer. Foto: Terje Pedersen / NTB
Ap reagerer

Kulturinstitusjoner må betale tilbake koronastøtte

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Kulturinstitusjoner som har holdt åpent, men ikke hatt publikum i koronatiden, må betale tilbake deler av koronastøtten. Arbeiderpartiet reagerer kraftig.

Onsdag sendte Aps Anette Trettebergstuen en skriftlig spørsmål til finansminister Jan Tore Sanner (H) om saken.

– Folketeatret er blant flere av disse foretakene som har mottatt dette samme kravet fra Skatteetaten. De bes om å tilbakebetale deler av krisehjelpen de har mottatt, fordi Skatteetaten mener at de kunne holde åpent, men uten publikum. Og uten å vise forestilling. Derfor skal de ha tilbake penger, skriver Trettebergstuen.

Varsler sanksjoner

Ifølge Ap-representanten har Skatteetaten i tillegg varslet sanksjoner der de vil vurdere å kreve tilbake ytterligere 30 prosent av tilskuddet.

I oktober i fjor sendte Trettebergstuen et nesten likelydende spørsmål til Sanner. Den gang gjaldt det kinoer som ikke var pålagt å stenge, men som hadde fått forbud mot å arrangere filmvisninger. Svaret fra Sanner den gang var at flere foretak i kultursektoren hadde har fått utbetalt for mye støtte.

«Bakgrunnen for at foretak i kulturlivet og innenfor idretten ikke anses som stengt ned av staten i kompensasjonsordningen for næringslivet, er at det ikke er et forbud som direkte pålegger enkelte aktører å stenge, og at det er etablert en særskilt kompensasjonsordning for bortfall av inntekter fra de konkrete arrangementene som er forbudt», het det i svaret.

– Fullstendig på jordet

Direktør Bjørn Heiseldal ved Thalia teater mener saken er et godt eksempel på myndighetenes manglende forståelse av kulturinstitusjonenes virksomhet.

– Skatteetaten vil ha igjen pengene sine fordi teateret var lukket, men ikke stengt. Helt fullstendig på jordet. Hvor er ministeren? skriver Heiseldal i et innlegg i en bransjegruppe på Facebook.

I Stortinget onsdag ba SV regjeringen om å legge en plan for en trygg gjenåpning av kulturlivet slik at blant annet festivalsommeren kan reddes.

Forslaget støttes av Senterpartiet, Arbeiderpartiet og Frp. Sammen har de fire partiene flertall.

Annonse
Annonse
Annonse