Kulturpolitikk

Teatersjef Rolf Degerlund ved det samiske nasjonalteatret Beaivváš mener det er uansvarlig at Kautokeino kommune ikke går inn for å gi teatret driftsstøtte i 2021. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

– Dårlig og uansvarlig

Det samiske nasjonalteatret Beaivváš får ikke driftsstøtte fra vertskommunen Kautokeino i 2021. Teatersjef Rolf Degerlund frykter at det vil gå utover den nordnorske kulturavtalen.

Publisert Sist oppdatert

– Dette er dårlig og uansvarlig. Det viser at vi overhodet ikke er viktige for vertskommunen, sier teatersjef Rolf Degerlund ved det samiske nasjonalteatret Beaivváš som ligger i Kautokeino.

Like før jul vedtok Kautokeino kommune at det ikke skal innvilges driftsstøtte til teatret for 2021, til tross for at staten allerede har bevilget seks millioner kroner til planleggingen av nytt teaterbygg. Rammen er på totalt 450 millioner kroner, og nybygget skal etter planen stå klart i 2024.

– I tillegg til å være vertskommune eier Kautokeino kommune nesten halvparten av selskapet. Jeg synes det er veldig ulykkelig at kommunen ikke går inn med en eneste krone. Jeg frykter at mangelen på en lokal, økonomisk forankring vil gå utover den nordnorske kulturavtalen, sier Degerlund.

Beaivváš er eid av Kautokeino kommune, Sametinget og det norsk-samiske riksrådet. Kautokeino og Sametinget eier 40 prosent hver, mens riksrådet eier 20 prosent. Mesteparten av driftsstøtten kommer direkte fra Sametinget, mens kommunen og fylkeskommunen bidrar til sammen med 10 prosent av det totalte driftstilskuddet.

Frykter at kulturavtalen faller

Gjennom den nordnorske kulturavtalen, et samarbeid mellom fylkeskommunene Nordland og Troms og Finnmark som skal sikre og videreutvikle kultursamarbeid i Nord-Norge, mottar Beaivváš 1,3 millioner kroner i driftsmidler. Degerlund frykter at teatret nå kan falle ut av avtalen hvis ikke vertskommunen Kautokeino også bidrar.

Foto Det samiske nasjonalteatret i dag: Beaivváš Sámi Našunálateáhter. Foto: Manxruler / Wikipedia

– Når vertskommunen ikke gir penger, så kan avtalen falle. 1,3 millioner kroner er mye penger, så konsekvensene kan bli at en turné blir kortere eller at hele produksjoner blir kuttet, sier han og legger til:

– I denne pandemitiden kjennes det veldig umusikalsk at kommunen dropper støtten.

Stemte ned støtte

Beaivváš har tidligere fått driftsstøtte i form av redusert husleierabatt, men ordningen ble avviklet i fjor som følge av Kautokeinos dårlige økonomi. For 2021 søkte Beaivváš likevel om dritfsstøtte på 1 million kroner fra kommunen. Årsaken til den høye summen er blant annet at teatret har 40-årsjubileum. Likevel ble søknaden om støtte møtt med et blankt nei fra kommunestyret.

Opposisjonen, som blant annet bestod av Arbeiderpartiet og Senterpartiet, foreslo et driftstilskudd på 300.000 kroner, som tilsvarer tidligere støtte. Forslaget fikk likevel ikke gjennomslag, og ble stemt ned av et flertall bestående av Fastboendes liste, Venstre, Høyre og Sámeálbmot bellodat. Kommunestyret viser til trang økonomi.

– Det er veldig forståelig at mange kommuner har dårlig råd nå, men Kautokeino er tross alt medeier av teatret som står midt i en utviklingsfase for å få nytt teaterhus. Det er et kjempeprosjekt, og Kautokeino må vise at det er riktig at teatret ligger her, sier Degerlund.

– Skammelig

Den nordnorske kulturavtalen skal reforhandles i juni 2021, og kommunal forankring vil være viktig for å sikre videre deltakelse i avtalen. I dag er det 13 nordnorske kulturinstitusjonersom omfattes av avtalen og fire som mottar tilskudd.

– Avtalen bygger på at det finnes lokal aktivitet og økonomisk støtte. Finnes ikke det, kan ikke avtalen opprettholdes, sier Degerlund.

– Frykter du for teatrets fremtid?

– Nei, men jeg frykter for signalene Kautokeino sender. At vertskommunen ikke bidrar med penger er rett og slett veldig dårlig. Staten har sammen med Sametinget bestemt at vi skal få nytt teaterhus og har bevilget store summer. Da synes jeg det er skammellig at ikke vertskommunen gjør det de skal. Det er normalt at eierne av et AS aktivt går inn og støtter bedriften sin.

Powered by Labrador CMS