Annonse
Trettebergstuen ba Danmark gi fra seg eierskapet

Danmarks statsminister ville ikke svare om samisk tromme

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Danmarks statsminister Mette Frederiksen mener hun ikke har kompetanse til å vurdere den sjeldne trommen som samer i Norge vil ha tilbake fra Danmark

Frps Helge André Njåstad utfordret Frederiksen om saken da hun møtte i Nordisk råd i København onsdag ettermiddag. Han spurte om ikke eierskapet til trommen og andre klenodier burde overføres.

– Jeg må være ærlig å si at jeg ikke har mye kompetanse i å vurdere en samisk tromme. Jeg går ut fra at det er en dialog om det spørsmålet, svarte Frederiksen.

Konflikten dreier seg om en tromme som ble konfiskert i Sápmi under trolldomsprosessene i 1691 og sendt til København til oppbevaring på det danske nasjonalmuseet.

I dag er den kulturelt viktige trommen tilbake på samisk jord, nærmere bestemt ved det samiske museet i Karasjok, men bare på en utlånsavtale som utløper 1. desember i år. Formelt er det Danmark som eier den.

Derfor har Sametinget og museumsstiftelsen RiddoDuottarMuseat innstendig bedt om å få overta eierskapet til trommen.

I forkant av møtet i Nordisk råd slo kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) fast at eierskapet til trommen bør overføres til Sametinget i Norge.

– Trommen er ikke et tema under det offisielle programmet i København. Dersom det likevel skulle bli aktuelt å snakke om dette med min danske kollega, vil jeg påpeke at det formelle eierskapet til trommen bør overføres til Sametinget i Norge, sa kulturministeren til NTB.

Annonse
Annonse
Annonse