Kulturpolitikk

Nå får Kungliga Operan i Stockholm ta inn 300 sittepublikummere – mot dagens 50. Her fra en koronatilpasset oppsetning av Verdi's «Rigoletto» 12. oktober, der alle – inklusive det svenske kongeparet – satt sosialt distansert. Foto: AP

Svensk kulturbransje glade for nytt tak på 300 publikummere – vil ikke hjelpe alle

I Sverige ønsker kulturinstitusjonene den nye publikumsgrensen på 300 personer velkommen.

Publisert Sist oppdatert

– Dette er det første beviset på at man faktisk tror på det som vi har sagt, sier Birgitta Svendén, direktør og operasjef ved Kungliga Operan i Stockholm til TT.

For helt frem til nå har den øvre publikumsgrensen på arrangementer i Sverige vært 50 personer. Både store og små kulturarrangører har gitt beskjed om at de har gått på knærne under koronapandemien.

Svenske myndigheter ymtet først om at publikumstaket kunne høynes til 500 personer, men så økte smittetallene og man lot taket forbli på 50 personer. Torsdag kom beskjeden om at man åpner for 300 sittende publikummere fra 1. november.

Også svensk kinobransje er glade for beskjeden, og sjefen for Svenska Bio, Peter Fornstam, sier til TT at 300 er et bra antall for de fleste kinoene.

– Dette takler 95 prosent av alle Sveriges kinoer, bortsett fra noen store salonger, sier han.

Men svenske musikkarrangører er ikke like optimistiske: Joppe Pihlgren på Svensk Live sier beskjeden er etterlengtet, men kommer ikke til å hjelpe særlig mange i bransjen økonomisk.

– Jeg skulle ønske man kunne tenkt mer dynamisk og sett på respektive steders forutsetninger. Dette innebærer at noen arrangører kan komme litt i gang, men samtidig må man huske på at vår planleggingshorisont er lang, sier Pihlgren til nyhetsbyrået.

Powered by Labrador CMS