Film og tv

Skuespiller Anne Regine Ellingster har rollen som Anna Hellevik i NRK-serien «Lykkekland».

Store tap for norsk filmbransje – mistet hver tredje krone

Norsk filminstitutt (NFI) frykter for fremtiden.

Publisert Sist oppdatert

Norsk filmbransje har tapt 35 prosent av alle inntekter mellom mai og august. Det viser en ny rapport fra Menon Economics som NRK har omtalt.

– Med så små driftsmarginer i bransjen er det begrenset hvor lenge dette kan flyte med dagens lave inntektsnivå, sier direktør Kjersti Mo i Norsk filminstitutt (NFI) til kanalen. Det er NFI som har bestilt rapporten.

Mo frykter at filmskapere og andre i filmbransjen nå ser etter andre arbeidsmuligheter utenfor filmbransjen. Det vil føre til færre produksjoner og smalere tilbud, understreker hun.

NFI har så langt ikke registrert noen konkurser i bransjen, men flere tv- og filmprodusenter melder om store tap.

NRK-serien «Lykkeland» er blant 33 prosjekter som til sammen har fått 54 millioner kroner gjennom NFIs kriseordning. «Lykkeland» er i gang med sesong to og har fått to krisemillioner, men produsent Synnøve Hørsdal i Maipo Film påpeker at innspillingen allerede har kostet dem 10 millioner kroner hittil.

– Vi er fortvilet. Vi som innholdsleverandører som lager dette innholdet sitter igjen med mye av regningen her, må jeg si. Det er veldig mye penger for et prosjekt med mye risiko i seg. Sannsynligvis er det et tap vi må ta selv, sier Hørsdal til NRK.

Powered by Labrador CMS