Annonse
Statue av tidligere statsminister i Storbritannia Winston Churchill på Solli plass i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Oslos byrådsleder ønsker statuedebatt velkommen

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

 

Til nå har over 4.500 mennesker skrevet under oppropet om å ta ned statuene av Winston Churchill og Ludvig Holberg i Oslo sentrum, skriver Klassekampen.

Årsaken er den tidligere britiske statsministerens rasistiske holdninger og den dansk-norsk forfatterens eierinteresser i slavehandel.

I London har ordfører Sadiq Khan tatt til orde for å opprette en «minnesmerke-kommisjon». Det mener Oslos byrådsleder er «et veldig klokt innspill».

– Dersom vi skal lære av historien og ta oppgjør med gamle holdninger, må vi også ha kunnskap om hvem vi har vært, sier Johansen, som er uenig med dem som vil fjerne statuene av Holberg og Churchill.

– Da vi hedret Churchill, hedret vi ham ikke for rasismen, men fordi han vant andre verdenskrig, sier Johansen til Klassekampen.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo er uenige med dem som vil rive Holberg og Churchill av sokkelen, men ønsker en gjennomgang av byens statuer velkommen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Også Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre har tatt til motmæle mot aktivistene som krever statuer fjernet.

Til ABC Nyheter sa Johansen mandag at å fjerne statuene «fremstår som fjernt».

– Hvis vi skulle begynne å tenke på å fjerne det, fordi vi ikke likte menneskene og hva de sto for, så mener jeg det blir feil.

Annonse
Annonse
Annonse