Kulturpolitikk

Støtteaksjon for å bevare Y-blokka gjennomfører en fredelig og ikke-voldelig aksjon i regjeringskvartalet før de blir fjernet rundt klokken 13.00 tirsdag.

Demonstranter i lenker bortvises fra Y-blokka

Den tidligere sjefen for plan- og bygningsetaten i Oslo ble tirsdag fjernet fra plassen foran Y-blokka hvor hun hadde lenket seg fast til flere andre demonstranter.

Publisert Sist oppdatert

Seks av en håndfull demonstranter hadde lenket seg fast i hverandre tirsdag morgen og ble fjernet av politiet rundt klokken 13.00, skriver Aftenposten.

En av demonstrantene er den tidligere sjefen for plan- og bygningsetaten i Oslo kommune, Ellen De Vibe. Hun gikk av som direktør i januar i fjor etter 20 år i jobben.

– Skremmende

Vibe har sammen med ni andre Y-blokka-forkjempere skrevet en kronikk som står på trykk i Aftenposten i dag. Kronikkforfatterne krever at rivingen blir satt på vent til koronakrisen er ovre og demokratiet fungerer som normalt og demonstrasjon ikke lenger er forbudt. Blant forfatterne av kronikken er også to av Y-blokka-arkitekt Erling Viksjøs etterkommere: Mari Viksjø og Espen Viksjø.

– Det er skremmende at Solberg-regjeringen gjennomfører Norgeshistoriens mest kontroversielle ødeleggelse av et kulturminne under en unntakstilstand der normale politiske sammenkomster og demonstrasjoner er forbudt, skriver de ti artikkelforfatterne.

Ble fjernet av hensyn til smittevern

Iført oransje lenker skal aksjonistene ha sperret inngangspartiet til R5, der blant annet kommunal- og moderneringsminister Monica Mæland (H) holder til.

Demonstrantene skal ha blitt fjernet fordi de utgjorde smittefare, kan Aftenposten opplyse. Politiet som fjernet dem, inkludert flere av aksjonistene selv, var iført munnbind.

Powered by Labrador CMS