Annonse
Y-blokken i regjeringskvartalet har blant annet et kunstverk av Pablo Picasso integrert i fasaden. Nå er det kåret til et av Europas 14 viktigste truede kulturminner. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Y-blokken i regjeringskvartalet har blant annet et kunstverk av Pablo Picasso integrert i fasaden. Nå er det kåret til et av Europas 14 viktigste truede kulturminner.    Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Y-blokken vurdert blant Europas viktigste truede kulturminner

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

 

Organisasjonen offentliggjorde tirsdag sammen med European Investment Bank Institute en kortliste med 14 kandidater til sin kåring av de mest truede kulturarvminnene i Europa. Der finner man Erling Viksjøs ikoniske Y-blokk i regjeringskvartalet, skriver Aftenposten.

Kloster og fort

Andre kulturminner på listen er blant annet det armenske klosteret Khoranashat fra 1300-tallet og Beograd-fortet i Serbia som ble bygget i år 279 f.kr.

Listen, som til slutt skal inneholde sju kulturminner, blir bestemt av et internasjonalt ekspertpanel.

De 14 monumentene og stedene på kortlisten er valgt på grunnlag av sin enestående kulturminneverdi og de umiddelbare truslene de står overfor. Den endelige listen med sju kulturminner kunngjøres i mars.

Riving vedtatt

Det er vedtatt at Y-blokken skal rives, og tidligere i høst ble det kjent at Statsbygg har søkt om å få starte rivingen. Kommunal- og moderniseringsdepartementet har sagt at rivingen ikke skal starte før jul.

Y-blokken har blant annet et Picasso-verk som en integrert del av fasaden og var også på listen i 2015. Begge gangene har den blitt nominert av Fortidsminneforeningen, som omtaler Europa Nostra som Europas viktigste kulturvernorganisasjon.

– Vi vet at det fortsatt er mulig å snu. Det er bare opp til politikerne og regjeringen, sier Fortidsminneforeningens generalsekretær Ola Fjeldheim til avisen.

Annonse
Annonse
Annonse