Kulturpolitikk

Rådgiver for kultur og mangfold, Hannah Wozene Kvam, mener den dårlige representasjonen handler om angsten for å gi fra seg makt.

Bare 2 av 98 har flerkulturell bakgrunn

Til tross for at regjeringen i 2008 vedtok å få inn flere med minoritetsbakgrunn i statsfinansierte kulturstyrer, har ingenting skjedd.

Publisert Sist oppdatert

I 2008 lovet Kulturdepartementet under den rødgrønne Stoltenberg-regjeringen å «bidra til at det blir oppnevnt personer med minoritetsbakgrunn» til landets kulturstyrer.

Mer eller mindre ingenting har skjedd, melder Klassekampen.

Av 98 styremedlemmer er det bare to som har flerkulturell bakgrunn, viser en gjennomgang avisa har utført. De to er Asta Busingye Lydersen som er styremedlem ved Nationaltheatret og Shahzad Rana som sitter i styret til Det Norske Teatret.

Angsten for å gi fra seg makt

– Dette handler om makt og angsten for å gi fra seg makt, sier Hannah Wozene Kvam til Klassekampen.

Hun jobber som rådgiver for kultur og mangfold i Akershus kommune, men var tidligere del av prosjektet «Styrende mangfold» som hadde som mål å få flere med minoritetsbakgrunn inn i kulturstyrene.

Leverte liste som forsvant

Før Kulturrådet kuttet støtten til arbeidet i 2015, forsøkte de å samarbeide med Kulturdepartementet om å utarbeide en liste med aktuelle kandidater med minoritetsbakgrunn til kulturstyrene.

Prosjektet leverte en liste til Kulturdepartementet med 50-60 styrekandidater fra det flerkulturelle miljøet. Kvam sier til avisa at hun ikke aner hva som skjedde med lista i ettertid, og at det «kokte bort i kålen».

Også grunnleggeren av Antirasistisk Senter, Khalid Salimi, sier til avisa at han er «jævlig frustrert» over mangelen på resultater.

Powered by Labrador CMS