Kulturbransjen

Samtiden-redaktør Magne Lerø sendte brev til kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery etter å ha fått avslag på søknaden om støtte.

Dette er tidsskriftene som får støtte – og disse har fått avslag

Nå er tilskuddene til Kulturrådets ordning for tidsskrift og kritikk offentliggjort. Flere tidsskrifter har mistet støtte, mens andre får for første gang.

Publisert Sist oppdatert

Tilskuddene vil styrke og utvide den offentlige ytrings- og refleksjonskulturen gjennom de uavhengige tidsskriftene og kritikken som skapes og utøves i ulike sjangre, formater og formidlingsformer.

Slik beskriver ­Kulturdirektoratet formålet med tilskuddsordningen for «Tidsskrift og kritikk».

Og videre:

Ordningen skal stimulere til tenkning og diskusjon om kunst- og kulturpraksiser, fagforståelser og kulturpolitiske rammevilkår for kunstutøvelse.

Ordningen skal bidra til en mangfoldig debatt og samtale om kunst og kultur. Ordningen legger vekt på kvalitet og på å legge til rette for at flere stemmer deltar i det offentlige ordskifte.

Se tildelinger nederst i saken.

Vurderte å gå til sak

Tildelingene skaper ofte noe debatt hvert år. Fotballtidsskriftet Josimar fikk avslag i fjor og offentliggjorde at de måtte legge ned papirutgaven, mye på grunn av dette.

Utvalgene i Kulturrådet gir ingen begrunnelse. De er suverene.

– Jeg vurderer i fullt alvor å gå til sak mot Kulturrådet for grov inkompetanse, misbruk av offentlig midler og forsøk på bedrageri, sa redaktør Håvard Melnæs til Dagens Næringsliv i desember i 2022.

En måned etter at fotballmagasinet bestemte at de måtte legge ned papirutgaven, ble Josimars videre drift sikret etter oppkjøpet av Filter Nyheter- og Natt & Dag-eieren Venture Factory Media.

Fra hundretusener til null

Josimar er blant tidsskriftene som i år får støtte av Kulturrådet. For 2024 har de fått bevilget 613.706 kroner.

Samtiden gjør det ikke.

Samtiden har de siste årene mottatt støtte over denne ordningen. Støtten i 2023 var på 800.000 kroner. Noen uker før jul fikk Samtiden melding om at de ikke får støtte i 2024.

– Da nærmere 50 prosent av inntekten forsvant seks uker før årsskiftet, tenkte vi det var kroken på døra for en 130 år gammel tidsskrifttradisjon, sa Samtiden-redaktør Magne Lerø før jul.

Etter å ha kuttet noen kostnader og omdisponert noen ressurser, konstaterte han likevel at Samtiden er i vekst og at de ikke lar seg knekke av Kulturrådet.

Dette er tidsskriftene som får støtte – og ikke

Ellers på listen over tidsskrifter og kritikk som får støtte, og som også har fått det tidligere, finner vi blant annet Jazznytt, Bokvennen litterær avis (BLA), Fett, Vinduet, Barnebokkritikk og magasinet Folkemusikk.

Vinduet går fra 525.000 kroner i støtte til 750.000 kroner, BLA fra 883.607 til 1.041.545. Jazznytt får 395.222, Folkemusikk 370.000, og Fett får 789.130, omtrent det samme som de fikk året før. Barnebokkritikk får 820.000, opp fra 750.000.

Av nye mottakere finner vi blant annet Kulturplattformen TBA - To Be Announced, som får 50.000 kroner, og Einar Strays podkast om musikk, Popkammeret, som også får 50.000. Aksess, tidsskrift for arkiv, fikk avslag i fjor, men har i år fått 306.610.

Blant dem som har søkt støtte, men fått avslag, finner vi blant annet Bok365, Filmmagasinet, Cinema, Creos digitale tidsskrift Kontekst, Objektiv forlag og Salongen. De to sistnevnte mottok støtte i fjor.

Se hele oversikten her.

Powered by Labrador CMS