Kulturbransjen

Nye Voldsløkka skole i Oslo er et av årets tre styggeste nybygg, ifølge Arkitekturopprøret. Men den «vant» ikke.

Det objektivt stygge og pene

Ti tusen har stemt: Et hotell i Tromsø er det styggeste nye bygget i Norge i 2023. Hvorfor vi opplever det som stygt, kan nyere forskning svare på.

Publisert Sist oppdatert

I årets første utgave av Samtiden var arkitektur tema. Vi så på arkitekturen fra et filosofisk, idehistorisk, psykologisk og samfunnsmessig perspektiv.

Noe av bakgrunnen er det enorme engasjementet Arkitekturopprøret har skapt.

I flere tiår har det vært den funksjonelle byggestilen som har dominert nybygg. Den klassiske stilen har blitt skjøvet til side. Arkitekturopprøret har som følge av dette gått som en farsott over landet. Målet er å presse arkitektene bort fra det moderne og funksjonelle, og mot en tradisjonell byggestil som svarer bedre til folks smak.

Arkitekturopprøret deler ut to priser hvert år: Hedersprisen, til årets fineste nybygg, og Grøsser-medaljen, til det styggeste.

Signalbygg som Munch og Nasjonalmuseet ble kåret til årets styggeste bygg i 2021 og 2022.

Årets styggeste

Og i 2023 er det altså et hotell i Tromsø som er det styggeste.

– Vi erkjenner at estetiske vurderinger varierer, sa Anne Aubert i Daimyo Eiendom, utbyggeren som står bak det som Arkitekturopprøret i år kåret til årets styggeste bygg.

Det elleve etasjer høye hotellbygget Moxy Tromsø er det tredje som mottar verstingprisen for stygge bygg.

– Vårt fokus har vært funksjonalitet og bærekraft, og til tross for at det åpenbart er delte meninger om utseendet, er vi stolte av de positive kvalitetene som bygget vårt har, sa Aubert til VG.

Arkitekturopprøret er en bevegelse som begynte som en konto på sosiale medier.

De to neste byggene som fikk flest stemmer i Grøss-kategorien var Vertikal Nydalen og Voldsløkka skole, begge bygget i Oslo.

Det vakreste

Arkitekturopprøret deler også ut en hederspris til det bygget som stemmes fram som det vakreste.

I år vant Nedre Slottsgate 10 i Oslo.

Hedersprisen går til nybygg som blir regnet som vakre, veltilpassede og som innbyggerne verdsetter.

Objektiv smak?

Arkitekt Tor Austigard og psykolog Einar Strumse mener dessuten det belegg for å si at klassisk arkitektur har egenskaper som sanseapparatet og hjernen vår foretrekker.

De mener ny kunnskap om persepsjon og hjerneaktivitet bør få konsekvenser for arkitekturen.

Sammen skrev de en artikkel i Samtidens nummer om arkitektur.

«Forskningen indikerer, noe i strid med ideen om at smak er subjektivt, at det fins universelle estetiske preferanser», skriver de blant annet.

Austigard mener det har vært tabu for en arkitekt å kritisere moderne arkitektur. Men med ny forskning, og lokale og globale spørreundersøkelser som også underbygger poenget deres, mener han kritikken mot modernistisk arkitektur ikke lenger kan ignoreres.

Les mer om hva forskningen sier i artikkelen «Arkitekturens grunnsteiner».

Powered by Labrador CMS