Kulturbransjen

I pandemitider måtte kulturlivet gå nye veier: Her vises filmen «Aladdin» som drive in-kino på parkeringsplassen på Tryvann i Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB

Norsk kulturindeks: Dramatisk fall for kulturlivet i pandemiåret 2021

Besøket på kinoer, teater, konserter og bibliotek falt dramatisk.

Publisert Sist oppdatert

Norsk kulturindeks er en årlig oversikt over kulturtilbud og kulturaktivitet i norske kommuner og fylker. Her beskrives det faktiske kulturtilbudet – og den faktiske kulturbruken, i et gitt område.

Og nå foreligger indeksen for 2021 – et år som helt klart ble preget av pandemi, med nedstenging av kulturtilbud som én konsekvens.

Når tallenes tale er klare for 2021, er Røros på topp, med Oslo på andreplass. På tredjeplass finner vi Ål i Hallingdal.

«Travere» som Nord-Aurdal, Lillehammer, Trondheim, Vadsø og Gloppen markerer seg også, og er kommuner som har tradisjon på å utmerke seg som kulturkommuner, framgår det av pressemeldingen.

«Etter at den nye metoden for rangeringer ble utviklet, har de store byene klatret på lista. I tillegg til de allerede nevnte kommunene, finner vi Bergen på sjuendeplass, Stavanger på åttendeplass, Hamar på tiendeplass – og Harstad på tolvteplass», heter det videre.

På nettsiden kulturindeks.no ligger et interaktivt kart med resultater for alle kommuner. Her kan interesserte gå inn og se resultatene for sin egen kommune.

Indeksen er utviklet av Telemarksforsking i samarbeid med norske kommuner og fylkeskommuner, og den benyttes av en rekke kommuner som underlag for kulturplaner eller oppfølging av kommunens arbeid – på kulturfeltet.

Powered by Labrador CMS