Norske og utenlandske kulturinstitusjoner legger samarbeid med russiske kulturaktører på is. Munchmuseet er blant dem.
Beate Oma Dahle / NTB

Mener krigen dreper kunsten

Publisert: 7. mars 2022 kl 08.58
Oppdatert: 10. mars 2022 kl 09.57

Som følge av invasjonen av Ukraina har en rekke kulturinstitusjoner i Norge og i utlandet gått ut og sagt at de enten har kuttet eller vurderer å kutte forbindelsene med Russland. Russiske kunstnere og institusjoner blir boikottet.

Munchmuseet er blant dem, som har besluttet å pause all dialog med russiske samarbeidspartnere.

«Vi håper vi kan ta opp tråden igjen litt lenger fram. Men i den forferdelige situasjonen vi står i nå, har vi valgt å legge alle relasjoner med russiske kulturinstitusjoner og privatpersoner på is», sa Munch-direktør Stein Olav Henrichsen til Klassekampen.

Dette har møtt reaksjoner, blant annet fra nordnorske kulturaktører. KulturPlot-redaktør Magne Lerø har tidligere oppfordret norske institusjoner om å droppe kulturboikott av Russland.

– Kunsten skal være fri. Kulturens oppgave er å holde fast på dialogens mulighet for endring gjennom protest og tydelig tale – ikke boikott, stengte dører og «no plattforming», skrev han blant annet.

– Utsettes for traumatisk stress

Kurator Ekaterina Sharova og Elin Már Øyen Vister i Røst Air har samarbeidet med russiske kunstnere og forteller at disse nå står i en svært vanskelig situasjon.

Saken fortsetter under annonsen

– Krigen dreper kunsten, sier norskrussiske Sharova til Klassekampen.

De siste dagene har hun mottatt flere meldinger fra kunstnere som forteller om massiv trakassering fra styresmaktene. Sharova mener at unge kunstnere i Russland er blant dem som betaler prisen for Putins krig.

– Man kan ikke skape kunst om man er knust. De utsettes for traumatisk stress, og noen er ikke i stand til å gjøre noe som helst, sier hun.

Sharova, som er svært kritisk til kulturboikott av Russland, mener den norske offentlige samtalen mangler nyanser og kunnskap om den faktiske situasjonen i landet. Russland er veldig sammensatt – både geografisk og historisk, påpeker hun.

– Det er ikke bare bare å protestere i Russland, de fleste får ikke medieoppmerksomhet, og mange havner i fengsel, sier Sharova.

Ledige stillinger – kulturjobb