Kultursjef Olav Brostrup Müller:

– Ambisjonen er å sette kultur i førersetet for samfunnsutviklingen de neste tiårene

Publisert: 28. juni 2022 kl 08.00
Oppdatert: 28. juni 2022 kl 09.01

­Vi stilte noen spørsmål til kultursjefen i Lillehammer kommune, Olav Brostrup Müller, om kulturpolitikk og kulturattraksjoner.

Hvor lenge har du hatt jobben du har nå?

– Jeg har jobbet som kultursjef i Lillehammer siden 2017.

Hva er den viktigste utfordringen du har i jobben for tiden?

– Vi skal i gang med å lage en kommunedelplan for Kultur i Lillehammer. Ambisjonen er å sette kultur i førersetet for samfunnsutviklingen de neste tiårene. I tillegg jobber vi framover mot byens store 200-årsjubileum i 2027. Lillehammer er Innlandets eldste by, og det har vi tenkt å markere skikkelig.

Hvor i din kommune vil du anbefale et besøk?

– Jeg vil anbefale Maihaugen, grunnlagt av Anders Sandvig på begynnelsen av 1900-tallet som et av Nord-Europas største utendørsmuseer – et pionerarbeid som det nesten er umulig å forstå rekkevidden av i dag. For oss lillehamringer er Maihaugen en så selvsagt og naturlig del av byen, at det i det hele tatt er vanskelig å se for seg hva Lillehammer hadde blitt uten. Inngangsbilletten gjelder også på Lillehammer kunstmuseum (bildet), Innlandets eneste kunstmuseum og et av landets mest interessante.

Saken fortsetter under annonsen

– Men hvorfor ikke kombinere det hele med en runde i karusellen? Hunderfossen familiepark er en viktig destinasjon på Østlandet, og utvider stadig med nye attraksjoner. Det er også morsomt at Hunderfossen er så bevisste sin rolle som forvalter av den norske eventyrtradisjonen. Lillehammer er jo som kjent den første UNESCO-litteraturbyen i Skandinavia, og vi ser på Hunderfossen som en viktig kulturinstitusjon – i tillegg til at det er vanvittig gøy å kjøre berg-og-dal-bane, selvfølgelig!

Kan du nevne tre andre steder, enten i ditt nærområde eller i den store verden, som er verd et besøk?

– Hvis man først er i strøket, vil jeg varmt anbefale et stopp i landsbyen Ringebu. Rafting på Sjoa er også et fantastisk tilbud, som i tillegg til å by på adrenalin også gir deg en annen forståelse av naturen rundt oss. Og har man først kommet seg litt opp i Gudbrandsdalen, ligger jo både de store nasjonalparkene der. Test for eksempel hesteridning inn i Rondane fra Sulseter rideleir. Lillehammer og Gudbrandsdalen er inngangsporten til en masse fine opplevelser!

Er det en kulturopplevelse det siste året du vil trekke frem?

– Jeg hadde gleden av å se fredsprisvinner Maria Ressa på scenen under årets utgave av Norsk litteraturfestival på Lillehammer nylig. Det var et møte som gjorde sterkt inntrykk.  

Hvis budsjettet ditt hadde økt med 30 %, hva ville du brukt pengene til?

– Frivilligheten. Det finnes ikke noe viktigere i norsk kulturliv.

Saken fortsetter under annonsen

Hva bør regjeringen gjør for å styrke kultur- og reiselivet?

– Å slutte å se på kulturfeltet som en utgiftspost, der folk skal være takknemlige for at de får holde på med det de liker. Nei, kulturfeltet har enormt potensial – også når det gjelder attraksjonskraft og næringsutvikling. For hver krone Lillehammer kommune har investert i film, har lokalsamfunnet fått 29 kroner tilbake. Dette kan jeg bruke en hel kveld på å fortelle om.

 

Hvis du måtte velge?

Espresso – Filterkaffe

Musikk – Podkast

Tog – fly

Slalåm – langrenn

Avis på papir – Avis på nett

Dagens Næringsliv – Klassekampen

Lese bok – Høre bok

Sakprosa – Skjønnlitteratur

Film på kino – Film hjemme

Ved sjøen – På fjellet

Teater – Konsert

Ledige stillinger – kulturjobb