Annonse
Styreleder Nina Refseth i Det Norske Teatret mener regjeringen har sviktet kulturbransjen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Styreleder og museumsdirektør kritiserer regjeringen for å glemme kulturlivet

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Styreleder for Det Norske Teatret Nina Refseth mener kulturlivet er blitt ofret under pandemien. Refseth er også direktør i Stiftelsen Norsk Folkemuseum.

Sammen med resten av styret i Det Norske Teatret uttrykker de bekymring for rekrutteringen til norsk kulturliv og kritiserer manglende kulturpolitisk vilje under pandemien i Det Norske Teatrets årsberetning for koronaåret 2020.

Refseth mener kultursektoren er blitt ignorert i utformingen av smitteverntiltak, og reagerer blant annet på at idretten har fått holde aktivitetsnivået oppe.

– Det har vært liten vilje til å diskutere med kultursektoren hva som er de riktige smitteverntiltakene. Kulturdepartementet har heller villet finne ad hoc-kompensasjonsordninger, og utviklet stimuleringsordninger uten å diskutere hvordan kulturlivet kan holde åpent. Og det har manglet politisk vilje til å diskutere hva kulturlivet skal gjøre under nedstengningen, mener Nina Refseth til Dagsavisen.

Hun mener kulturrådet ikke er blitt tatt med på råd i utformingen av smittevernregler eller vurderingen av koronarestriksjoner for kulturfeltet. Det har vært som om man ikke ofrer noe ved å holde kulturlivet stengt, mener hun, og sier det virker som om det ikke er noe samspill mellom kulturdepartementet, næringsdepartementet og helsemyndigheter.

Nå utfordrer hun kulturminister Abid Q. Raja til å komme på banen med mer enn bare økonomisk støtte. Hun mener Raja må sette i gang de store samtalene om hvilken rolle kulturen skal spille i samfunnet etter pandemien, og hvordan man skal sørge dor en ettervekst av kunstnere.

Man er bekymret for etterveksten av talenter i idretten, påpeker Refseth. Det er minst like alvorlig i kulturen, sier hun.

Annonse
Annonse
Annonse