Annonse
Med hjelp av norskprodusert teknologi kan kanskje Åge Aleksandersen og andre artister samle flere tusen tilskuere i Oslo Spektrum igjen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Norsk teknologi med på å gjøre det mulig å dra på konserter igjen

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

I Nederland gjennomfører de nå flere eksperiment av å samle store mengder publikummere i forbindelse med kultur- og idrettsarrangement. Når Eurovision går av stabelen 18. mai vil det for eksempel være med 3500 tilskuere i salen.

Det er nederlandske FieldLab Events som står bak eksperimentene. Med seg har de teknologi fra det norske selskapet Forbeard Technologies.

– Sammen med EY Netherlands og Unlimited Productions har vi utviklet appen Flockey. Den analyserer bevegelsesmønster innendørs. Teknologien baserer seg på blåtannsignaler. Den gjør det mulig for arrangørene å kontrollere om avstander overholdes, og hvor mange som har vært nærkontakter over tid, sier daglig leder i Forkbeard, Arne Øyen til Aftenposten/E24.

Via en app, eller et armbånd med samme teknologi som i appen vil anonymiserte data samles inn og sendes til et dashbord. Dette vil gi arrangøren informasjon om det er lagt tilstrekkelig til rette for at de som jobber og deltar på arrangement holder god nok avstand og om det er fare for smittesporing, forklarer Øyen. Deretter brukes dataene til å forme tiltak for å sikre at arrangementene gjennomføres på en trygg måte.

Øyen sier at Flockey skal brukes på fire større arrangementer i mai, i tillegg til Eurovision-finalene i Rotterdam. Til sammen vil 40.000 nederlendere kunne delta på konserter og konferanser.

Annonse
Annonse
Annonse