SAKSØKT: Agnes Kittelsen og Nicolai Cleve Broch er sammen med Jon Øigarden saksøkt av agenten sin.
Berit Roald / NTB

Nicolai Cleve Broch, Agnes Kittelsen og Jon Øigarden er saksøkt av egen agent

Publisert: 30. juni 2021 kl 09.39
Oppdatert: 30. juni 2021 kl 09.39

De tre profilerte skuespillerne Nicolai Cleve Broch, Agnes Kittelsen og Jon Øigarden er saksøkt av det danske gigantagenturet Panorama Agancy (PA). Tvisten handler om uenighet rundt skuespillerenes kontrakter og PAs krav om provisjon i lang tid etter kontraktsoppsigelse.

Ifølge Jon Øigarden har ikke PA levert det som er forventet av dem, og heller opptrådd som en forstyrrende mellommann som til tider til og med har kostet dem jobber. Når de i tillegg hevder å ha skapt karrieren deres mener Øigarden det nesten bikker over til det komiske.

Også Agnes Kittelsen sier hennes erfaringer med PA er at de har rotet det mer til enn de har hjulpet. I tillegg hevder hun det har vært så stor misnøye med PA i bransjen, at det har vanskeliggjort mulighetene hennes for jobb.

Nikolai Cleve Broch synes det er leit at tvisten har havnet i rettssystemet, men sier at hvis det er dette som må til for å belyse ukulturen som PA bedriver, så får det bare bli sånn. Han sa opp kontrakten med agenturet for to år siden.

De tre skuespillerne er heller ikke alene. Siden 2017 har Norsk Skuespillerforbund (NSF), med rundt 1500 medlemmer, mottatt 22 henvendelser fra norske medlemmer som har hatt problemer med å bli løst fra kontrakten med PS. Det opplyser forbundsleder Knut Alfsen i NSF.

Han er overrasket over at PS velger å t a dette til retten, mener at hvis de ønsker å fremstå som en seriøs bransjeaktør bør de i stedet lytte til kritikk fra sine mange nåværende og tidligere klienter og heller bruke ressursene på å finne fram til bedre avtaler og service for nye klienter.

Panorama Agencys advokat, Bjarke Vejby sier de tre skuespillerne er stevnet fordi de forsøker å frigjøre seg fra sine forpliktelser før kontraktens utløp, og anklager de tre skuespillerne for å ha forsøkt å holde opplysninger om sine engasjementer – og dermed sine inntekter – hemmelige. Dette er da i strid med agentavtalen, sier han. De har også inntatt et standpunkt om at det ikke skal betales agenthonorar i tilfeller der det for eksempel lages en ny sesong av en TV-serie der agenten tidligere har forhandlet kontrakt og gjort en innsats, mener han.

Saken fortsetter under annonsen

Tvisten mellom PA og NSFs tre medlemmer har nå vart i snart ett år. Siden i fjor sommer har partene forsøkt å inngå forlik – og sakene har ligget stille i København tingrett siden den gang – men avstanden har hittil vært for stor til å bli enige.

Advokat Vejby opplyser til VG at partene nå må løse dette i minnelighet, mens NSF opplyser at det pr. nå dessverre «ikke ser ut til å være mulig å komme til enighet slik saken står nå».

Ledige stillinger – kulturjobb