Annonse
Kulturminister Abid Raja (V) sier til NTB at han ikke tror det blir verken full fest eller ingenting, men trolig noe midt imellom denne festivalsommeren. Foto: Kyrre Lien / NTB
Kulturminister møtte festarrangører

– Jeg er forsiktig optimist

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Kulturminister Abid Raja har møtt festarrangører fra hele landet for å diskutere mulige scenarioer for gjenåpning av festivalsommeren.

– Møtet var veldig bra og nødvendig, sier Abid Raja (V) til NTB.

Sammen med FHI og Helsedirektoratet møtte han mandag festarrangører fra hele landet. Målet er å gi dem mer forutsigbarhet for å kunne planlegge en trygg festivalsommer. Blant dem som var på møtet, var representanter for Øyafestivalen, Bergen Live, Parkenfestivalen og Utopia.

Uttrykte ansvarlighet

– Arrangørene var opptatt av at det skulle være trygt, sikkert for publikum og forutsigbart. Så det var sånn sett et oppløftende møte. Alle har uttrykt ansvarlighet, sier Raja.

Forrige uke foreslo regjeringen en bevilgningsøkning på totalt 650 millioner kroner i perioden juli-august fordelt på 350 millioner til kultur og 300 millioner til frivillighet og idrett. Det er en del av regjeringens nyeste koronakrisepakke.

– Vi vet ikke ennå hva tiltakene kommer til å være, men vi vet at det kommer til å koste noe, sier Raja.

Verken «worst» eller «best» case

Han sier at de først utover våren kommer til å vite mer om hvordan festivalene kan arrangeres. Fordelingen av pengene vil da være avhengig av både hvor mye inntekt festivalene kan få inn på egen hånd, noe som er avhengig av antall publikum som får være der, og hvor mye ekstra utgifter de bruker på smitteverntiltak.

Dette skal aktørene på dagens møte ha stilt seg positive til.

– Jeg opplevde også at de var glade for at vi hadde tenkt mange av disse scenarioene fra i fjor. Vi har egentlig fra 2020 vurdert og planlagt ulike scenarioer for i år, sier han og legger til:

– Det blir nok verken «best case» eller «worst case» til sommeren. Verken full fest eller helt tomt, men et sted midt imellom.

Lager veiledere for gjenåpning

Det skal arrangeres et nytt møte om to uker, hvor også arrangører fra idretten, mindre festivaler og spel skal være med. Fram til da skal festivalaktørene arbeide fram utkast som skal veilede om hvordan gjenåpningen kan bli. Forslag om hvordan publikum kan dele seg i kohorter, og andre smitteverntiltak blir planlagt, slik at arrangørene får mer forutsigbarhet.

Kulturministeren sier han håper det vil bli gjennomført festivaler og arrangement som planlagt denne sommeren.

– Jeg er forsiktig optimist. Jeg vil gjerne at vi kommer dit: at befolkning blir vaksinert, og at vi kan åpne i takt med det, sier Raja.

Annonse
Annonse
Annonse