Annonse
Operaen i Oslo er blant kulturinstitusjonene som er rammet av streik.  Foto:  Cornelius Poppe / NTB      

Forestillinger avlyses som følge av streiken

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Ansatte ved institusjoner i Oslo, Bergen og Stavanger gikk ut i streik sist fredag, og fra onsdag er også institusjoner i Kristiansand og Trondheim omfattet.

I en pressemelding fra LO Stat heter det at topplederne i kultursektoren ikke har «vist noen vilje til å holde løftene om kjønnsnøytrale og livsvarige pensjonsytelser».

– Derimot registrerer vi at toppsjefene bruker interne eposter og mediene til å forklare hvor feil Fagforbundet, NTL og Creo tar, sier Fagforbundets forhandlingsleder Nora Hagen.

Ønsker en «gylden middelvei»

Ifølge LO gikk de ansatte i 2016 med på en midlertidig pensjonsordning for å sikre økonomien og bærekraften til institusjonene. LO hevder dette skjedde i samforståelse med arbeidsgiverne om en ny og kjønnsnøytral pensjonsordning.

«Arbeidsgiverne står bom fast på at vi skal godta en pensjonsordning hvor kvinner og menn får ulik pensjonsutbetaling – i en sektor hvor om lag halvparten av de ansatte er kvinner, og alle hadde en kjønnsnøytral og livsvarig pensjon før 2016», skriver LO Stat på sine nettsider.

Arbeidstakersiden ønsker en hybridpensjon, som de omtaler som en «gylden middelvei».

Avlyser forestillinger

Streiken fører til at flere forestillinger blir avlyst eller utsatt, skriver NRK. Ved Den Nationale Scene i Bergen er alle forestillinger avlyst som følge av at 48 ansatte er tatt ut i streik. Også på Operaen i Oslo står de i fare for at alle forestillinger blir avlyst. Her er 98 ansatte tatt ut i streik.

Også Bergen Filharmoniske Orkester (114 i streik) har måttet avlyse konserter, mens Trøndelag Teater (15 i streik) har utsatt urpremieren på Allis Sønn 10. september.

Det er også tatt ut ansatte i streik ved disse institusjonene: Det Norske Teatret (52), Nationaltheatret (34), Rogaland Teater (31) og Kilden Teater og Konserthus og Kilden Kristiansand Symfoniorkester (totalt 43).

Annonse
Annonse
Annonse