Annonse
Artist Marthe Valle deltar på «Sinnajul» i Kulturkirken Jacob 10. desember. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

«Sinnajul» i Kulturkirken Jacob

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

På scenen står Erlend Ropstad, Tomm Kristiansen og Marthe Valle. Sistnevnte sier hennes engasjement innenfor solidaritetsarbeid de siste fem årene har gjort henne lei og ordentlig forbanna.

Samme dag som Fredsprisutdelingen går av stabelen åpnes det altså opp for litt ettertanke og for å ventilere ut litt sinne og fortvilelse over hvordan verden ser ut. For Marthe Valle handler det om å gjøre det hun har prøvd å gjøre hver førjulstid de siste årene, nemlig å rette blikket mot de menneskene som er på flukt og trekke linjer til hvorfor vi faktisk feirer jul.

Føler de ikke blir hørt

Tomm Kristiansen skal i løpet av kvelden fortelle om norsk flyktningpolitikk. Det er noe Valle har mye å si om. Selv om hun føler hun aldri har vært særlig partipolitisk i fremtoningen sin, innrømmer hun at artisten og solidaritetsarbeideren Marthe Valle har sklidd inn i hverandre. Noe hun mener har vært uunnværlig.

– Det er et spørsmål jeg har stilt meg selv mange ganger, men hvis jeg ikke bruker den plattformen jeg har til disse tingene, vet jeg ikke om jeg hadde klart å leve med meg selv. Det er kjempedumt sånn kommersielt sett, men jeg skal jo leve med de valgene jeg har tatt, sier hun.

Valle er artist, sykepleier og solidaritetsarbeider og har flere ganger besøkt den greske øya Lesvos, som fortsatt tar inn flere hundre flyktninger hver uke. Hun har prøvd gjennom kronikker og Facebook-innlegg å sette søkelyset på Lesvos, og fortelle resten av Norge om hva det er som skjer der nede. Hun krever handling fra politikerne, men føler ikke at hun blir hørt. Dette er en av grunnene til at hun selv sitter inne med mye opparbeidet frustrasjon og fortvilelse.

Politisk retorikk dehumaniserer flyktninger

Situasjonen for mennesker på flukt blir bare verre og verre og politikken mer og mer usolidarisk, mener Valle. Hun etterlyser verdiene og medmenneskeligheten i oss i møte med nød og lidelse. Selv med en pågående pandemi i vårt eget land mener og tror Valle at vi klarer å to to tanker i hodet samtidig, og at det er på tide å åpne øynene og innse at vi er delaktige i å holde mennesker på flukt i inhumane leire. Den likegyldigheten enkelte mennesker og politikere viser ovenfor disse menneskene, skremmer henne.

– Likegyldigheten og mer og mer dehumanisering av mennesker på flukt er farlig. Jeg tror også at grensene for hvor dehumaniserende politisk retorikk kan være, flyttes hele tiden.

Solidaritetsopprør

Som en respons til en økende likegyldighet blant befolkningen ønsker og etterlyser Valle et solidaritetsopprør. Et opprør trenger nemlig ikke nødvendigvis å være en dårlig ting, mener hun.

– Det handler også om vår egen menneskelighet og hvem vi er oppi det her. Å stenge oss inne med all velstand og det som er bra gjør jo noe med oss det også, tror jeg.

Jula er en tid for hygge og glede, men også medmenneskelighet og solidaritet. Derfor arrangeres «Sinnajul» for å bytte ut julegleden med julevrede for en kveld. Noe som kanskje er mer i tråd med hendelsen i Betlehem enn vi liker å tenke på, skriver Kulturkirken Jakob på sine hjemmesider.

Musikk åpner flere rom

Etter sine mange turer til Lesvos, har Valles sinne og fortvilelse fått utløp i ulike tekstformer. Hun har derimot funnet ut at musikken utgjør den mest effektfylte. Hun sier hun tror musikk er med på å åpne opp flere rom og sanser i oss hvor vi ikke får til å gå så veldig i forsvar som når vi leser en kronikk eller ser på nyhetene. Hun mener også at musikken er et helt unikt medium når det kommer til å formidle en historie, og bruker sin egen musikk til å fortelle deler av historiene til noen av de menneskene hun har møtt på sine reiser.

Hun håper at ved å fortelle om enkeltskjebner og enkeltmennesker kanskje vil gjøre folk oppmerksomme på at dette er vanlige mennesker som oss, men som har fått livene sine satt fullstendig på vent og robbet for innhold og mening.

Valle er veldig klar for «Sinnajul», og gleder seg til å få ventilert ut noe av den fortvilelsen og sinnet hun sitter på. I tillegg ser hun frem til å spille med Ropstad.

– Jeg gleder meg hvert fall utrolig masse til å spille med Erlend Ropstad. Jeg er kjempestor fan av ham, så det kommer til å bli kjempestas.

Annonse
Annonse
Annonse