Kulturbransjen

Landsmøtet til NKA 28. oktober 2023.

Kunstnerorganisasjoner signerer opprop mot oljeleting – Filmforbundet er splittet

På landsmøtet til Norske Kulturarrangører ble det vedtatt at NKA stiller seg bak kunst- og kulturarbeidernes opprop mot oljeleting. Filmforbundet er splittet.

Publisert Sist oppdatert

En rekke kunstnerorganisasjoner har allerede signert oppropet om nei til ny oljeleting.

Nylig ble det også klart at Norske Kulturarrangører stiller seg bak.

Daglig leder for NKA, Siri Haugan Holden. Foto NKA

Forslaget ble lagt frem av Øyafestivalen, Vinjerock og Riddu Riđđu Festivála.

Hittil er oppropet signert av Aksjonsgruppen Forfattere mot oljeleting, Architects Climate Action Network Norway, Bildende Kunstneres Forening i Hordaland, Concerned Artists Norway, CREO, Dramatikerforbundet, Klimakultur, NOPA, Norske Billedkunstnere, Norske filmregissører, Spillerommet, Stopp oljesponsing av norsk kulturliv og Unge Kunstneres Samfund.

– NKA skal være en spydspiss innen bærekraft og grønn omstilling, og har tatt på seg oppgaven å øke farten i det grønne skiftet for kulturfeltet. Nå har medlemmene også gitt tydelig beskjed om nødvendigheten av å stoppe letingen etter mer gass og olje, sier daglig leder i NKA Siri Haugan Holden.

Splittelse i et annet forbund

Norsk filmforbund tar også i disse dager stilling til om organisasjonen skal ta avstand til norsk oljeleting.

Forbundets medlemmer får ifølge kulturavisa Subjekt tre alternativer: At forbundet skal kreve at all ny leting etter petroleum på norsk sokkel stanses umiddelbart. At de skal være en pådriver for at Norge kutter klimagassutslippene i tråd med Parisavtalen og avslutter letingen etter olje og gass. At de ikke skal vedta en resolusjon, men fortsette sitt engasjement for bærekraft og redusert klimaavtrykk i tv- og filmbransjen.

Filmregissør Nils Johan Nesse synes ikke Filmforbundet bør mene noe som helst om en sluttdato på oljeleiting:

– Noe av det viktigste Filmforbundet må kjempe for, er at filmen som kunstnerisk uttrykk må være fri, sier Nesse til avisa.

Hele oppropet kan leses her.

Powered by Labrador CMS