Film og tv

Regissør Roar Uthaug er glad for at Amandakomiteen endrer regelverket slik at også strømmefilmer kan vinne Amandapris neste år.

Amandaprisen endrer regelverket etter kritikk

I august trakk Norsk filminstitutt seg fra Amandakomiteen i protest mot regelen om at strømmefilmer ikke kan vinne Amandapris. Nå snur komiteen.

Publisert Sist oppdatert

Amandakomiteen har bestemt at strømmefilmer også kan vinne Amanda, melder NRK. Kategorien som før het beste norske kinofilm, skal nå hete beste norske film.

I slutten av august ble det kjent at Norsk filminstitutt trakk seg fra Amandakomiteen i protest mot regelen om at strømmefilmer ikke kan vinne Amandapris.

– Vi ønsker å fremme norsk film uavhengig av plattform. Vi mener argumentasjonen til Amandakomiteen er en latterliggjøring av den teknologiske utviklingen vi har hatt de siste årene, sa direktør Kjersti Mo iNorsk filminstitutt den gang.

Mer relevant

Flere av fjorårets mest sette norske filmer, deriblant Netflix-suksessen Troll og Viaplay-filmen «Gulltransporten», gikk aldri på kino – kun på strømmetjenestene – og ble derfor ikke nominert.

Også Troll-regissør Roar Uthaug har uttrykt misnøye med reglene. Han er glad for at de nå har snudd.

– Jeg tror det vil gjøre at prisen føles mye mer relevant både for publikum og for bransjen, sier han til NRK.

Flere endringer

Neste år blir også kategorien som gjelder beste skuespiller og beste birolle kjønnsnøytrale:

Fem skuespillere skal nomineres mot tidligere tre i hver kategori. Nå skal kategoriene hete beste skuespiller i en hovedrolle og beste skuespiller i en birolle.

Dette har det også vært debatt rundt. I mai trakk filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen seg fra Amanda-juryen i protest.

Det skjedde etter at han tok opp hvorvidt det er utdatert at det blir delt ut kjønnsbaserte skuespillerpriser, eller om prisene kan bli redefinert på en annen måte.

Powered by Labrador CMS