Tre av de fire Amanda-nominerte, unge skuespillerne i «De uskyldige»: F.v.: Rakel Lenora Fløttum, Sam Ashraf og Mina Yasmin Bremset Asheim fotografert under nominasjonsoffentliggjøringen på Gimle kino i Oslo onsdag.

Foto: Heiko Junge / NTB

Unge skuespillere kapret gjeve Amanda-nominasjoner: – Dette har aldri skjedd i norsk film før

Publisert: 15. juni 2022 kl 14.23
Oppdatert: 15. juni 2022 kl 14.30

Mens Sam Ashraf, i dag 14, er nominert i kategorien Beste mannlige skuespiller, deler de tre jentene Mina Yasmin Bremset Asheim, Rakel Lenora Fløttum og Alva Brynsmo Ramstad på en nominasjon for Beste kvinnelige birolle.

– Dette har aldri skjedd i norsk film før: En voksenfilm med fire barn i hovedrollene der alle blir Amanda-nominert, konstaterer Øistein Refseth i Mer Film, som produserer og distribuerer «De uskyldige».

– Det er de nominasjonene jeg er mest glad for, sier Eskil Vogt selv:

– At de blir tatt seriøst som skuespillere, for de gjorde et ordentlig skuespillerarbeid.

Måtte spole forbi

Som 11-åring spilte Sam Ashraf så han skremte sitt 14 år gamle jeg, medgir han i forkant av nominasjonsoffentliggjøringen, som foregikk på tradisjonsrike Gimle kino i Oslo onsdag formiddag.

– Det føles ikke helt riktig! Jeg er bare en ungdom. Det var så overraskende på meg. Vi dro til Haugesund for å vise filmen i fjor, og så på dem som ble nominert. Vi tenkte «det hadde vært fett å dra tilbake dit», ler han oppspilt.

Saken fortsetter under annonsen

– Jeg så filmen for første gang i går. I starten gikk det rolig, men jo lenger inn i filmen jeg så jo mer brutalt ble det – og jeg måtte spole forbi de skumle scenene. Jeg tåler ikke sånt! Jeg vet hva vi gjorde på filmsettet, men likevel var det en flott og rystende opplevelse å se den, sier Sam, som spiller teater på fritiden og har tatt en liten pause fra film.

– Egentlig er drømmen min å bli dataingeniør, sier den nybakte Amanda-nominerte tenåringen.

– En lettelse

Mina (10) var bare syv år da «De uskyldige» ble innspilt. Nå er hun nominert til Beste birolle sammen med Rakel Lenora og Alva, noe som gjør henne til den yngste Amanda-nominerte i historien.

– Det er en lettelse. Dette har vi jobbet hardt for, sier den modne ungjenta – som så filmen hun nå er Amanda-nominert for før jul i fjor.

– Det som var vanskelig å se, var hvor små vi var! smiler Mina og sier hun «liker å være skuespiller».

– Jeg finner meg selv i det samtidig som det ikke meg, forklarer hun.

Saken fortsetter under annonsen

Indirekte nominasjon

– Mina stilte mange spørsmål om karakteren sin, akkurat som voksne skuespillere gjør, forteller Eskil Vogt om sitt unge talent.

Han er klar i talen om hvem han synes bør løftes frem når det gjelder suksessen til de fire unge skuespillerne i «De uskyldige»

– Dette er også en indirekte nominasjon til castingansvarlig og barnecoach Kjersti Paulsen. Hun fant dem, og hun la premissene for hvordan vi skulle jobbe med dem, sier Vogt.

Renate Reinsve – Norges og verdens nye, store skuespillerstjerne – feier langbeint forbi, men stopper for å gratulere ungjentene varmt med nominasjonen.

– Nå blir det farlig! De er en stor trussel, spøker hun, før hun roser Mina og Rakel Lenora for hvor flinke de er foran kamera.

– Det er hyggelig å være Amanda-nominert sammen med dem, sier Reinsve.

Saken fortsetter under annonsen

Ledige stillinger – kulturjobb