«Ingen hverdag mer», å se på NRK1 søndag, bruker også dramatiseringer. Her er Ingvild Holthe Bygdnes å se som Gunvor Hofmo, som omfavner Ruth Maier, spilt av Julia Schacht (skjult).
Alert film / Kjell Vassdal

NRK viser dokumentaren «Ingen hverdag mer» om Ruth Maier og Gunvor Hofmo

Publisert: 27. januar 2022 kl 08.14
Oppdatert: 27. januar 2022 kl 08.14

For første gang blander filmskaperen Elsa Kvamme dokumentar og dramatisering – når hun skildrer historien om Ruth Maier og Gunvor Hofmo og deres møte med jødeforfølgelsene i Norge.

Dokumentaren «Ingen hverdag mer» blir å se på NRK1 søndag 30. januar, med skuespillerne Julia Schacht og Ingvild Holthe Bygdnes i rollene som Ruth Maier og Gunvor Hofmo. Det er sterkt å høre Ruth Maier få stemme gjennom opplesningene av dagbøkene hennes, som hun førte flittig – og som overlevde henne: Hofmo tok vare på dem til sin egen død i 1995.

– Det er takket være disse dagbøkene vi kan følge opplevelsen av å gå fra å være vanlig ungjente til å bli «jøde». Jeg har vist filmen til ungdom og de blir sterkt berørt. Jeg håper «Ingen hverdag mer» vil bli brukt i skolen også. Ruth Maier var bare 18 år da hun kom til Norge og trodde hun var reddet, sier Elsa Kvamme til NTB.

Filmskaperveteranen blander i filmen fortid og nåtid, filmaviser og rekonstruksjoner, der handlingen går fra Maiers hjemby Wien til Oslo, Biristrand, Gudbrandsdalen og Trondheim, og siden: Akershuskaia – stedet som aldri slapp taket på Gunvor Hofmo etter at venninnen ble deportert derfra om bord på «Donau» 26. november 1942.

I dokumentaren møter man også Jan Erik Vold, som oppdaget dagbøkene da han skulle skrive Hofmo-biografi, så vel som Ruth Maiers søster Judith Suschitzky og tidsvitnene Karen Voldsgaard Jensen og Nunna Moum.

«Ingen hverdag mer» er Elsa Kvammes sjette krigsdokumentarprosjekt, og det tredje hun lager med den norske jødedeportasjonen som bakteppe. Hun forteller at hun med stigende undring har fulgt i hvilken grad heltehistorier og nasjonalisme har preget våre fortellinger fra andre verdenskrig, og tausheten om rådet rundt fortellingen om massakren på de norske jødene – som hun kaller «en av de største katastrofer i nyere norsk historie».

I sine krigsdokumentarer har Kvamme bevisst prøvd å ta for seg konspirasjonsteorier – og hvordan en fiks idé kan få følgere og vinne publikum.

Saken fortsetter under annonsen

– Det ble lansert en teori om at jødene var onde. At ikke-nazister ble med på det sjokkerer meg, og dette har kommet mer og mer opp i dagen de siste årene. Endelig, vil jeg si, for dette er rasismens mor i Norge, sier hun til NTB.

NRK viser Kvammes tidligere dokumentar, «Trikken til Auschwitz», på Den internasjonale Holocaustdagen 27. januar. Den ligger på NRK TV og er til nå sett av 1,2 millioner. Også «Ingen hverdag mer» vil bli liggende på NRKs videostrømmetjeneste. Senere skal den blant også vises på Jødisk Kulturfestival i Trondheim i september.

Ledige stillinger – kulturjobb