Film og tv

Illustrasjonsbilde.

Dagens regler ødelegger kino-Norge, mener bransjeorganisasjon

Publisert Sist oppdatert

Kinosaler med plass til nærmere 1000 publikummere har lov til å ha like mange besøkende som en liten kinosal som kun har 190 plasser. «Film & Kino» mener situasjonen er uholdbar.

Det er fire uker siden dagens koronatiltak ble innført, som inkluderte skjenkestopp og strenge maksgrenser på arrangementer.

Dette har gått hardt ut over kulturlivet.

På norske kinoer er det kun lov med maks 50 publikummere i salen, uansett størrelse på sal.

Det betyr at Volda Filmteater, som har omtrent 190 plasser, og Colosseum kino, som har plass til 900 i sin største sal, får slippe inn like mange publikummere. Det skriver NRK.

Bransjeorganisasjonen «Film & Kino» mener at kinoene like godt kan stenges igjen.

– Situasjonen er helt uholdbar. Nå er jeg svært bekymret for økonomien til norske kinoselskaper, sier administrerende direktør, Guttorm Petterson, til NRK.

– Regelen om maks 50 i hver sal ødelegger kino-Norge.

Filmer som «Kampen om Narvik», «Spiderman – No Way Home» og «Alle hater Johan» har alle utsatt premieren på grunn av korona.

Skylder på smittetrykk på kollektivtransporten

Helse- og omsorgsdepartementet mener at kinoene i seg selv ikke har stor smitteeffekt.

De begrunner regelen med at det minsker trykket på kollektivtransport hvis folk ikke strømmer til kinoene.

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen sier til NRK at regelen ble slik den ble fordi den ble innført i desember, da det var viktig «å få på plass treffsikre tiltak som måtte gjelde alle».

– Nå vet vi mer om viruset og da er det mulig å gjøre den type vurderinger som å se på differensiering, sier Trettebergstuen.

– Det jobber vi med nå, legger hun til.

Powered by Labrador CMS