Film og tv

Den norske filmen "Covidfilmen 2020 - Historien om hvordan tall og ord lammet en hel verden", hevder blant annet at man ikke kan stole på koronatestene.

YouTube-film med sterk kritikk av norske helsemyndigheter, koronatiltak og medias fremstilling av koronapandemien har fått nær 100.000 visninger

Publisert Sist oppdatert

I den norske filmen Covidfilmen 2020 – Historien om hvordan tall og ord lammet en hel verden, rekkes det skarp kritikk mot helsemyndigheter, medias fremstilling av koronapandemien, og en rekke koronatiltak. Den siste uken har den fått nær 100.000 visninger på YouTube.

I filmen hevdes det blant annet at vi ikke kan stole på koronatestene. Filmen er kritisk til om pandemien er så dødelig som det hevdes, og mener prognosene ikke har slått til. Det hevdes også at WHO har jukset med definisjonen av en pandemi, og den stiller spørsmål ved om vi kan bli tvangsvaksinert, skriver Aftenposten.

Faktisk.no har gått gjennom innholdet i detalj. De peker på en rekke feil og misvisende konklusjoner. Norske helsemyndigheter avviser store deler av innholdet.

Ingmar Ellefsen, en av personene som har laget filmen, sier filmen er et forsøk på å bringe frem informasjon:

– Mange mennesker uttrykker at de ikke får svar på sentrale spørsmål om covid-19 og lockdown. Filmen er et forsøk på å bringe frem informasjon. Kanskje kan den også sette i gang en konstruktiv debatt.

Folkehelseinstituttet (FHI) er bekymret for at folk skal bli skremt fra å takke ja til tilbudet om vaksinasjon på grunn av filmen.

Dag Wollebæk ved Institutt for samfunnsforskning, sier det er vanskelig å forhindre at filmer som Covidfilmen 2020 spres i sosiale medier, blant annet fordi algoritmer framhever denne typen innhold. Men det er viktig at de raskt blir motsagt.

– Vi trenger riktig informasjon nå, og slike videoer kan selvsagt bidra til usikkerhet. Men de fleste tror på helsemyndighetene.

Powered by Labrador CMS