Film og tv

Mikkel Gaup er aktuell i filmen «Koftepolitiet».

«Samisk Siidaprogram» – en annerledes filmopplevelse med smaken av nord

Uttrykket «Bunadspolitiet» kjenner vi alle til, men Mikkel Gaup spiller en rolle i filmen med en vri, kalt «Koftepolitiet». Med humor skal filmen skape en bevissthet om hvordan samer og majoritetsbefolkningen ønsker å definerer en same.

Publisert Sist oppdatert

– Vi har et samarbeid med Mathis Ståle Mathisen fra Rein Film og vi har vist samiske kortfilmer hvert år under festivalen, sier programsjef for Nordkapp filmfestival, Ida Balto, som står utenfor film-lavvoen på Sarnes utenfor Honningsvåg.

Nordkapp Filmfestival (NFF) er en annerledes og berikende opplevelse med det samiske programmet, visning av samiske kortfilmer og formidling av lokal kultur. I år ble det en samisk kulturopplevelse med joik, mat fra nord, kortfilmvisning og skuespillermøte i lavvo på siidaen, boplassen.

«Destinasjon 71 grader Nord» på Sarnes har åpnet «stor-lavvoen», tent bålet og invitert Mikkel Gaup fra Alta. Lavvoen åpnet i år som et unikt restauranttilbud, med en tvilling-lavvo ved siden av som konferanse – og film-lavvo under festivalen – et spennende konsept med Porsangerfjorden rett utenfor.

«Koftepolitiet»

Et koftepoliti er ingen spøk, selv om kortfilmen er et satirisk blikk på hvilke forventninger andre har til samisk identitet, i tillegg til hvordan samer kan se på hverandre. På bare 13 minutter får filmen beskrevet tre samiske menn i Oslo. Den ene iført en gákti, den tradisjonelle samiske kofta, som han tenker vil smelte kvinnehjerter. Dette er en politisk identitetssatire om hvordan både Sámi og majoritetsbefolkningen, bevisst og ubevisst definerer den rette måten å være samisk på.

Vi møter Mikkel Gaup, som spiller den koftekledde i filmen, til en liten fotosession utenfor lavvoen før filmvisning.

– De som kan sy kofter kan se bare på mønsteret hvor kofta kommer fra – ikke bare det – men hvilke familie den tilhører, forteller Mikkel Gaup, som er kledd i en Kautokeinokofte fra 1852 for anledningen.

– De firkantede symbolene på beltet symboliserer at man er gift. Når jeg går ut alene skifter jeg til de runde, fleiper han og viser samtidig hvor lett det er å mistolke kulturuttrykk man selv ikke er kjent med – selv om man bor i samme land.

Foto Mikkel Gaup med Daniel Myhre fra «Destinasjon 71 grader nord» som driver lavvo-restauranten, kongekrabbesafari, havrafting, fisketurer, scootersafari og ATV-safari. Foto: Tove Andersson

Filmen starter en høstdag i Sofienbergparken der vi møter Mikkel Gaup, Sverre Porsanger og Iŋgor Ánte Áilu Gaup i en samtale. En «bydame» sirkler rundt på el-sparkesykkel og forteller dem hvem de bær være og hva de bør kjempe for.

Som et apropos kan man her nevne fornorskingspolitikken, som ikke bare handlet om språk. Allerede i 1609 bestemte lensherre Bille at samene i Lofoten og omegn skulle bruke «nordmenns habitt». Den vonde fortiden kommer opp i lyset når en forbipasserende begynner å «joike».

– Det var veldig artig å være med i denne filmen, sier Gaup som understreker at den er satirisk.

Satiren når frem, publikum er med, og Gaup forteller etter applausen at han har en overraskelse på lager.

Joikekurs

Mikkel Gaup var 18 år da han lærte å joike. Bakgrunnen var at han hadde fått hovedrollen i «Veiviseren» (Ofelaš) fra 1987, den første samiskspråklige spillefilmen. Musikken var av Nils-Aslak Valkeapää, også kjent som Áillohaš, den første samiske vinner av Nordisk Råds Litteraturpris i 1991. Det var hans joik Mikkel Gaup forsøkte seg på som 18-åring.

– Etter hvert begynte det å løsne og noe skjedde, selvtilliten vokste og dermed ble joiken bedre. Jeg tenkte å overraske dere med et joikekurs, sier han.

Det skal vise seg å bli en sangøvelse som inneholder oppvarming av stemmebånd, grimaser, dans og underholdning. Gaup avslutter med strupesang, et spennende vokalt uttrykk som mange også har fått med seg i siste episode av «Stjernekamp».

Gaup har besøkt protestleiren i Repparfjorden der stemningen var dårlig fordi noen hadde vært på besøk på natten og ødelagt bannere, forteller han. Etter et joikekurs endret stemningen seg og det tror vi ham på. Mikkel Gaup brenner for samisk kultur og har blant annet hatt joikeverksted for grunnskoleelever, hvor han også har delt kunnskapen om sin egen kofte og det samiske flagget.

Foto Programsjef for Nordkapp Filmfestival: Ida Balto. Foto: Tove Andersson

Etter film og joik fortsatte de fremmøtte over i den andre lavvoen der kokken Ernestas Skurvidas fra Destinasjon 71 grader Nord hadde utarbeidet en kulinarisk meny bestående av reinkjøtt som hovedingrediens. Finnmarks filmfar Knut Erik Jensen (80) var tilstede og ble en underholdende bordkavaler med mange historier, ikke minst om sine egne bidrag under festivalen; «4 korte», «Nordkappekspressen» og «Kjære, kjære Gerd», en prisbelønt dokumentar om forliset av «Utvik Senior».

«Koftepolitiet» (2021) er regissert av den samiske regissøren Egil Pedersen fra Tana som har eksamen fra Den norske filmskolen og ellers er kjent for filmer med absurd humor. Filmen er finansiert av Sametinget, Internasjonalt samisk filminstitutt og Norsk filminstitutt. Han håper at filmen kan vises på Tromsø Internasjonale filmfestival i 2022.

Medvirkende i «Koftepolitiet» er Mathis Ståle Mathisen, Mikkel Gaup, Sverre Porsanger, Ingor Ántte Áilu Gaup, Birgitte Larsen, Birgitte Amelia Hoff Larsen. Produsent: Mathis Ståle Mathisen.

Powered by Labrador CMS