Annonse
Dokumentarserien «Frontkjemperne» har premiere i dag og får kritikk for å gi nordmenn som kjempet for Nazi-Tyskland taletid. Foto: Filmavdelingen AS / NRK

Ny dokumentarserie gir nordmennene som kjempet for Nazi-Tyskland under andre verdenskrig taletid

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Filmskaper Alexander Kristiansen har regien på dokumentarserien «Frontkjemperne» som har premiere på NRK i dag. Dokumentarserien tar en nærmere titt på noen av de omtrent 4500 nordmenn som gikk inn i tysk krigstjeneste under andre verdenskrig. De fleste ble en del av Waffen SS. Etter krigen ble straffet som landssvikere.

Kristiansen mener det viktigste er å ikke fordømme frontkjemperne, men å forstå dem.

Han har intervjuet både tidligere frontkjempere og faghistorikere og prøver med det å finne ut hva som fikk nordmenn til å verve seg til tjeneste for Nazi-Tyskland.

– Dette er en del av norsk historie som ikke er så godt kjent for alle, og tv-serien er et forsøk på å drive folkeopplysning, sier Kristiansen, som har arbeidet med det historiske stoffet gjennom en periode på elleve år, sier han til Klassekampen.

De siste dagene har derimot flere av historikerne som medvirker i dokumentaren kritisert det endelige resultatet. Seniorforsker ved Holocaust-senteret Terje Emberland hevder blant annet i et innlegg på Facebook at NRK-serien «bidrar til hvitvasking av de norske Waffen SS-frivillige».

Selv mener regissør Alexander Kristiansen at Emberlands kritikk er feilslått, og understreker at ikke alle historikerne er kritiske til serien. Det er også flere som er uenig med Emberland når det gjelder frontkjempernes motivasjon til å melde seg frivillig til Waffen SS, sier Kristiansen, og mener en del av uenighetene koker ned til det.

 

Annonse
Annonse
Annonse