Annonse
Kristofer Hivju (til venstre) med kollegaene i politiserien «Beck», med Peter Haber i front. Pressebilde. Foto: Gabriel Liljevall / C More

Kristofer Hivju: – Beck er en farsfigur

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Den norske skuespilleren Kristofer Hivju er blitt fast innslag i Beck-filmene. Nå er han igjen å se i TV-ruta, i rollen som den sindige politimannen Steinar Hovland.

– For meg handler «Beck» om hvor vanskelig det er å være menneske, sier skuespilleren.

Når den nye runden med Beck-filmer går i mål 18. mars 2022, med filmen «Det gråtende politiet», har Peter Haber spilt den rutinerte politimannen Martin Beck hele 46 ganger.

Da Peter Haber tok over rollen etter Gösta Ekman på 1990-tallet, satt en ung Kristofer Hivju hjemme i stua i Norge og så på.

Han kaller Peter Habers Martin Beck for en kompromissløs farsfigur.

Erstattet Persbrandt

‒ Jeg elsker «Beck», det gjorde jeg allerede før jeg ble med inn i denne verdenen, sier Hivju, og legger til:

– Det lages mange nye kriminaldramaer til alle strømmetjenestene nå, men Beck-filmene har beholdt sin identitet gjennom alle år. Folk vet hva de får, det er som å komme hjem til noe trygt i 90 minutter.

Kristofer Hivju hadde den utakknemlige jobben med å erstatte Mikael Persbrandt, hvis temperamentsfulle og bannende politikarakter Gunvald Larsson ble en real publikumsfavoritt.

Og selv om Hivjus rollefigur Steinar Hovland også – i likhet med Gunvald Larsson – noen ganger beveger seg litt utenfor loven for å få jobben gjort, så er det en veldig annerledes personlighet seerne nå har fått bli kjent med.

Mørk og dysfunksjonell

Den norske skuespilleren, hvis røde skjegg er godt kjent utaskjærs etter innsatsen som Tormund Giantsbane i fantasyserien «Game of Thrones», sier han er blitt vant til å ta seg inn i allerede etablerte fortellinger.

– Jeg kom til Beck- universet lenge etter at dette hadde startet, og det samme var tilfellet med «Game of Thrones», «Fast & Furious»-serien og «The Witcher». Når du har stått ved siden av, som betrakter, da spør du deg selv: Hva kan jeg tilføre her?

‒ Martin Becks univers har tidvis vært veldig mørkt. Gunvald Larsson var også en mørk og dysfunksjonell karakter. Derfor kan man si at jeg kommer inn som et fargesterk innslag, litt som en typisk nordmann som glatt roper «Hallo Beck»!

Annonse
Annonse
Annonse