Annonse
Gunda stirrer inn i kameralinsen hjemme på Grøstad gård, der hun ble fulgt av kameraene til filmens norske fotograf Egil Håskjold Larsen og regissør Victor Kossakovsky. Foto: Sant & Usant / Arthaus NTB kultur

Hovedpersonen i Oscar-kortlistet film går gryntende rundt på en norsk gård

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Dokumentaren «Gunda» er med på å skape norsk filmhistorie – der den er blant rekordantallet norske titler som er på kortlisten for Oscar-nominasjon. Hovedpersonen grynter rundt og nyter vinteren på en gård.

Grisepurka Gunda er sentral i regissør Victor Kossakovskys svart-hvite dokumentarskildring av dyrs eksistens og atferd. Filmen følger henne og grisungene hennes, der de lever glade dager som frilandsgris på gården Grøstad i Undrumsdal i Vestfold.

Mens grisungene forlengst gått inn i matproduksjonen, lever deres ruvende store mor i beste velgående fortsatt.

– Hun tasser rundt på Grøstad gård, og nyter en kald og fin Vestfold-vinter! Veldig moro at filmen «Gunda» har blitt kortlistet, og ikke minst fått så mye fantastisk omtale rundt omkring i verden. Nå gjenstår det bare å håpe på at hun blir en skikkelig Oscar-stjerne, opplyser gården til NTB onsdag.

– Vår Gunda ble flasket opp her da moren døde. Hun er dronningen på Grøstad, og går rundt her og surrer her på gården. Hun blir seks år til sommeren, og er blitt så svær at vi ikke lar henne få flere unger, fortalte daglig leder Trude Viola Antonsen i Grøstadgris til NTB i fjor – da filmen begynte sin seiersgang på filmfestivalen i Berlin.

Der kapret "Gunda"-folkene Hollywood-kjendisen Joaquin Phoenix som medprodusent og aktiv i videre lansering av filmen.

Det har gått hele veien frem til plass på kortlisten for Oscar-nominasjon. 238 dokumentarfilmer kjempet om hederen, og kun 15 gikk videre – inklusive de to norske filmene «Gunda» og «Kunstneren og tyven» – i kampen om å komme med blant de fem nominerte som bekjentgjøres 15. mars.

Snart 40 land har sikret seg rettigheter til å vise "Gunda" på kino, etter at den er vist på på mange filmfestivaler og høstet priser og nominasjoner. 26. mars har den norsk kinopremiere, ifølge hjemmesiden til Sant & Usant.

– Jeg er helt satt ut og utrolig glad, ydmyk og stolt, sier filmens norske hovedprodusent Anita Rehoff Larsen i en uttalelse etter at Oscar-kortlistingen ble kjent.

Annonse
Annonse
Annonse