Film og tv

Noen av skuespillerne i «Tre nøtter til Askepott»-nyinnspillingen samlet i snøføyka på Lillehammer: F.v. Bjørn Sundquist, Ellen Dorrit Petersen, Ingrid Giæver, Astrid Smeplass og Nader Khademi.

Gjør deg klar for nye Askepott

Publisert Sist oppdatert

Den norske versjonen av den tsjekkiske julefilmklassikeren «Tre nøtter til Askepott» får premiere over hele landet fredag.

– Vi håper folk gir denne versjonen også en sjanse. Vi ønsker på ingen måte at folk skal slutte å se klassikeren, men dette er en ny måte å fortelle historien på – med noen nye vendinger som kanskje vil overraske litt, sier Astrid Smeplass.

Hun skuespillerdebuterer som kjent i eventyret – og røper til NTB at det har gitt mersmak.

– Jeg tenker at jeg vil fortsette å gjøre ting som utfordrer meg, ting som gjør meg glad. Det å spille inn denne filmen, med et fantastisk team, drømmeregissør og de beste skuespillerne: Det spørs om jeg noen gang er så heldig at jeg får oppleve noe slikt igjen.

– Men nei, jeg utelukker på ingen måte en ny filmrolle, sier artisten rett etter at filmen har fått vise seg fram for pressen.

Storm i kastene

«Skam»-skuespiller Cengiz Al, som spiller prinsen, kunne ta med seg både skuespiller- og danseerfaring da han entret Askepott-universet. Verre var det å møte kulden, forteller han.

– Den sluttscenen ser kanskje idyllisk ut, men dere skal vite at det var storm og iskaldt den dagen, det var så sterke vindkast at det var vanskelig å få ordene ut. Men jeg er veldig glad for at vi gjennomførte likevel, det tilførte noe ekstra, mener han. Og forteller om en annen utfordring. Rollene krevde nemlig at de lærte seg å ri.

– Vi fikk bli godt kjent med hestene, men samtidig så tok det ikke lang tid før vi galopperte av sted, det gikk egentlig veldig fort. Men det var veldig gøy og noe jeg håper kan inspirere andre til å prøve seg på noe de først synes er litt skummelt.

– Vi håper også at de mange vakre naturscenene gir folk lyst til å komme seg ut, fortsetter Smeplass om filmen – som er spilt inn på Maihaugen i Lillehammer, samt ved Gjende og Besseggen. Slottsscenene ble spilt inn i Litauen.

– Og så blir jeg veldig glad dersom folk tar med seg budskapet som handler om å stå opp for seg selv, fortsetter Smeplass.

Flere romanser

Store deler av filmen ligger tett på originalen, mye er gjenkjennbart – også enkelte replikker. Men det er også en hel del som skiller, og skuespillerne er stolte over at denne filmen i større grad forteller historien om to unge mennesker som velger å gå sine egne veier.

– De gjør opprør mot alle som vil ta styringen over dem, sier Cengiz Al – og lover at det du ser i filmen er ekte vare.

– Jeg hang virkelig ned fra den brua, det stuntet er ikke juks! Videre er det ekte nordlys på plass, det samme gjelder været og dyra. Alt du ser er virkelig, legger han til – og mener de hadde verdens beste regissør på plass, i form av Cecilie Mosli.

Hun har virkelig skapt en film der «Frost»-fansen får sitt i form av julekort-skog, dansende nordlys, eventyrlige slott og landskap – alt svøpt i glitrende snøkrystaller.

Ellen Dorrit Petersen gjør inntrykk i rollen som gjennom-ond stemor – og Nils Jørgen «Jøgge» Kaalstad gjør på sin side ære på rollen som prinsens smått fortvilte huslærer.

En over gjennomsnittet engasjert skredder, og flere romanser, blant annet mellom Bjørn Sundquist og Anne Marit Jacobsens rollefigurer, spriter opp filmen ytterligere.

– Filmen har et veldig stort hjerte. Så pass stort at du ikke skal se bort ifra at både stemoren og stesøsteren faktisk blir invitert i bryllupet til slutt, sier Smeplass – og legger til:

– Men da må vi lage «Tre nøtter til Askepott 2».

Fakta om «Tre nøtter til Askepott»

* Premiere: 12. november.

* Regi ved Cecilie Mosli.

* I den norske versjonen av den tsjekkiske julefilmklassikeren fra 1973, spiller Cengiz Al prinsen og Astrid Smeplass Askepott.

* I andre roller ser vi Thorbjørn Harr, Ellen Dorrit Petersen, Bjørn Sundquist, Kristoffer Hivju, Nader Khademi, Anne Marit Jacobsen, Jonis Josef, Ingrid Giæver, Sjur Vatne Brean og Arthur Hakalaht.

* Aldersgrense: 6 år.

* Filmen, med et budsjett på 38 millioner kroner, er spilt inn på Maihaugen i Lillehammer, ved Gjende, Besseggen og i Litauen.

Powered by Labrador CMS