Annonse
Slik ser Pål Sverre Hagen ut som einstøing i en amerikansk småby i Bent Hamers nye film «The Middle Man». Foto: Norsk Filmdistribusjon / NTB

Disse filmene får du se på kino i høst

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Filmhøsten ble presentert på Filmens hus i Oslo tirsdag av Norsk filminstitutt. Og den byr på et utvalg i spennet fra katastrofefilm og dokumentarer om Drillo og den siste norske cowboyen i USA til de mye omtalte Cannes-filmene – så vel som barnefilm og en komedie med kreft.

Flere av filmene har fått premierene sine koronautsatt opp til flere ganger. Men nå håper film- og kinobransjen på at det går rette veien – endelig.

«Clue: Maltesergåten»

Premiere: 27. august

Regi ved Thale Persen

Barne- og ungdomsfilm basert på Jørn Lie Horsts storselgende bokserie, en action/thriller om de tre vennene som her møter sitt første mysterium å løse når et lik dukker opp i bukten.

Skuespillere: Julia Mælumshagen Nymoen, Kenza Olympia Iteka, Felix Sollie, Kyrre Haugen Sydness, Andreas Cappelen, Bjørn Floberg, Marte Solem, Lisa Loven Kongsli, Marlon Valdés Langeland, Henrik Mestad, Anne Krigsvoll, Kyrre Hellum, Line Verndal, Gine Cornelia Pedersen.

«a-ha The Movie»

Premiere: 3. september

Regi ved Thomas Robsahm og Aslaug Holm

Dokumentar som skildrer a-ha over fem år, og ønsker å fortelle historien om hvorfor Morten Harket, Magne Furuholmen og Paal Waaktaar Savoy ble så store, hvorfor de er så undervurdert, og hvordan de selv ikke klarer å samarbeide om det gullet de har skapt.

«De uskyldige»

Premiere 3. september

Regi ved Eskild Vogt

Psykologisk thriller om barns uskyldige lek, som skjult fra foreldrenes blikk blir noe mer, mens uhyggelige ting begynner å skje. Vogt står også bak manus til den Cannes-viste filmen.

Skuespillere: Rakel Lenora Fløttum, Alva Brynsmo Ramstad, Sam Ashraf, Mina Yasmin Bremseth Asheim, Ellen Dorrit Petersen, Morten Svartveit, Kadra Yusuf.

«Ingenting å le av»

Premiere 10. september

Regi ved Petter Næss

Komikeren Odd-Magnus Williamson skrev manus til det som sies å være en morsom historie om å ta livet på alvor, der han i denne dramakomedien selv spiller hovedrollen som den vellykkede standupkomikeren som både mister karrieren og dama samtidig som han får kreftdiagnosen.

Skuespillere: Williamson, Sara Khorami, Øystein Martinsen, Anne Marie Ottesen, Karoline Krüger, Jan Gunnar Røyse, Penda Faal, Andrine Sæther, Ravdeep Singh, Ylva Bjørkaas Thedin, Jonis Josef.

«The Middle Man»

Premiere 17. september

Regi ved Bent Hamer

En mørk, humoristisk satire henlagt til den amerikanske småbyen Karmack, der det skjer så mange ulykker og dødsfall at byens ledende menn ansetter en «mellommann» – som skal informere familiene. Men så begynner han selv å initiere dem. Hamers nye film foregår på engelsk, får verdenspremiere på filmfestivalen i Toronto, og er løselig basert på en del av Lars Saabye Christensens roman «Sluk».

Skuespillere: Pål Sverre Hagen, Tuva Novotny, Aksel Hennie, Trond Fausa, Nicolas Bro, Paul Gross, Nina Andresen Borud.

«Vær Her»

Premiere 17. september

Regi ved Ragnhild Nøst Bergem

I den varme, nære dokumentaren møter man tre demensrammede. Livene deres er preget av leting etter ord, minner og ting. Men omsorg, samvær og musikk kan hjelpe. Dermed handler filmen om betydningen av relasjoner og det å være til stede.

Her møter man Jan Ingvar Jørstad, Mildrid Mæhlum og Sigvald Tveit – sistnevnte nå avdød musikkforsker og komponisten bak sanger til «Portveien 2».

«Nattebarn»

Premiere: 24. september

Regi ved Petter Aaberg og Sverre Kvamme

Aaberg ble selv stoppet i siste liten da han stod klar til å hoppe utfor en bro. For å holde de mørke og vonde tankene på avstand, bestemte han seg for å lage film sammen med bestekompisen Sverre, og resultatet er «Nattebarn» – kalt en ekte, rå og usminket film om å velge livet.

I filmen møter man Petter Aaberg, Sverre Kvamme, Miriam Øyna, Emma, Monica, Oliver, Cormelia.

«Aksel»

Premiere 15. oktober

Regi ved Even Sigstad og Filip Christensen

Endelig er dokumentaren om en av Norges største idrettsprofiler gjennom tidene klar til å vise frem sin skildring av dramatiske hendelser i utforløypene, opp- og nedturer i livet utenfor bakken – og kampen mot en kropp som sliter med å tåle belastningene. «En film om viljestyrke, frykt og samhold», heter det om «Aksel».

Her møter seerne Aksel Lund Svindal, Kjetil Jansrud og pappa Bjørn Svindal.

«Verdens verste menneske»

Premiere: 15. oktober

Regi ved Joakim Trier

Filmen skapt store overskrifter da den konkurrerte om Gullpalmen i Cannes, og hovedrolleinnehaver Renate Reinsve vant pris for beste kvinnelige skuespiller. Handler om en ung Oslo-kvinne som strir med å «finne seg selv» i møtet med voksenlivet generelt og menn spesielt. Selv kaller Reinsve dramakomedien for «en fin, kul og smart film om det å være menneske akkurat nå»

Skuespillere: Renate Reinsve, Anders Danielsen Lie, Herbert Nordrum.

«John – den siste norske cowboy»

Premiere: 22. oktober

Regi ved Frode Fimland

Ny film fra skaperen av «Søsken til evig tid»-dokumentarene, der kinogjengerne får møte den 92 år gamle ungkaren John Høiland, sønn av en norsk immigrant. Han har drevet en enorm ranch i Montana hele livet. Nå er John alene på ranchen – som den siste, norske cowboyen. Rikfolk står i kø for å kjøpe eiendommen, men Johns lykke ligger ikke i verdien av ranchen, den er forankret i friheten til å arbeide på egen jord.

Her møter seerne John Høiland.

«Nordsjøen»

Premiere: 29. oktober

Regi ved John Andreas Andersen

Nå er det duket for ny katastrofefilm fra skaperne av «Skjelvet» og «Bølgen», og denne gangen er det oljeplattformene i Nordsjøen som rammes på uforklarlig og dramatisk vis. I helterolle finner man «Ninjababy»-skuespiller Kristine Kujath Torp som ung gründer som jobber med svært avanserte undervannsroboter.

Skuespillere: Kristine Kujath Thorp, Rolf Kristian Larsen, Anders Baasmo, Henrik Bjelland, Bjørn Floberg, Anneke von der Lippe, Ane Skumsvoll, Cengiz Al.

«Alt for Norge»

Premiere 5. november

Regi ved Jo Vemund Svendsen og Daniel Høglund

Dokumentar viet Egil «Drillo» Olsen, hans mannskap og reisen de tok det norske folk med på gjennom 90-tallet. Gjennom personlige opptak og i stor grad nytt videoarkiv loves publikum å få være med «i spillerbussen, garderoben og på innsiden av eventyret du kun har sett fra tribunen eller foran TV-en».

Man møter Drillo og hans Drillos.

«Tre nøtter til Askepott»

Premiere: 12. november

Regi ved Cecilie Mosli

Den mye omtalte norske versjonen av den tsjekkiske julefilmklassikeren, der «Skam»-skuespiller Cengiz Al spiller prinsen som Astrid Smestads Askepott imponerer «med heseblesende ritt, briljant bueskyting og selvfølgelig – slottsball med vanvittige kjoler og en solid porsjon magi», som det heter.

Skuespillere: Astrid Smeplass, Cengiz Al, Thorbjørn Harr, Ellen Dorrit Petersen, Bjørn Sundquist, Kristoffer Hivju, Nader Khademi, Anne Marit Jacobsen, Jonis Josef, Ingrid Giæver, Sjur Vatne Brean, Arthur Hakalaht.

«Alle hater Johan»

Premiere 26. november

Regi ved Hallvar Witzø

En eksplosiv komedie – med manus av Erlend Loe – om livet til Johan, en einstøing med hest og sans for sprengstoff, som aldri helt blir tatt inn i varmen i lokalmiljøet. Men han gir ikke opp kampen for tilhørighet – eller den livslange, uforløste kjærligheten til nabojenta han ved et uhell «kom til å sprenge litt i stykker i ungdomstiden».

Skuespillere: Pål Sverre Hagen, Ingrid Bolsø Berdal.

«Kampen om Narvik»

Premiere: 25. desember

Regi ved Erik Skjoldbjærg

Nå skal den sterke historien fra andre verdenskrig, der stormaktene møttes i det store slaget om Narvik i 1940 og Tyskland ble påført sitt første tap, fortelles på kinolerretet. Sett gjennom øynene både til en ung, norsk soldat – og kona hans, som jobber som stuepike ved Narvik-hotellet som blir tyskernes hovedkvarter.

Skuespillere: Carl Martin Eggesbø, Kristine Hartgen, Stig Henrik Hoff, Kari Bremnes, Emil Johnsen, Mathilde Cuhra, Henrik Mestad, Torfinn Nag, Holger Handtke, Christoph Bach, Billy Campbell.

Annonse
Annonse
Annonse