Annonse
Deeyah Khan ble Bafta-vinner med dokumentarfilmen «America's War on Abortion». Foto: Berit Roald / NTB

Deeyah Khan vant Bafta-pris

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Den norske filmskaperen og aktivisten Deeyah Khan vant Bafta-prisen i kategorien for aktualitetsprogrammer for dokumentarfilmen «America's War on Abortion».

Det melder BBC. I filmen tar Deeyah Khan for seg uthulingen av abortrettighetene i USA. Filmen hadde premiere på ITV og NRK2 29. oktober i fjor.

Khan fikk ideen til filmen da hun var i USA for å gjøre research og filme «Muslim in Trump’s America».

– Under arbeidet leste jeg mange artikler om den ene amerikanske staten etter den andre som innførte nye abortrestriksjoner. Dette kan ikke skje, tenkte jeg. Det var heller ingen nasjonal eller internasjonal debatt om det. Det bare skjedde. Den ene staten etter den andre kollapset når det kom til kvinners rettigheter. Da bestemte jeg meg for å lage en film om det, sa hun til Rushprint.

Deeyah Khan driver produksjonsselskapet Fuuse Films, og har vunnet to Emmy-priser for sine tidligere dokumentarfilmer, så vel som en Royal Television Society Award for sin film om amerikanske høyreekstremister.

Også her til lands har hun mottatt en rekke priser, senest Fritt Ords Pris for 2020 for sine dokumentarfilmer om ekstremisme.

Annonse
Annonse
Annonse