Oslo-kinoen Colosseum med klar melding til kinopublikummet à la Arnold Schwarzenegger.
Gitte Johannessen / NTB

Britene savnet kinoene mer enn puben – det tror kinobransjesjefen gjelder nordmenn også

Publisert: 16. april 2021 kl 08.26
Oppdatert: 16. april 2021 kl 08.26

Britene har savnet kinoene mer enn puben under sin lockdownperiode. Det tror lederen for Kino-Norge også gjelder nordmenn.

Undersøkelsen fra Storbritannia, som så smått begynner å gjenåpne, viser at de har lengtet etter sosiale aktiviteter under koronapandemien. Mens det å besøke venner og familie har toppet listen over hva de savner mest, viste det seg oppsiktsvekkende nok å være flere som savner kinobesøk enn å besøke puben:

Nærmere 60 prosent savnet å se film på det store lerretet, mens 39 prosent lengtet mot ølkranene på puben.

– Puben er jo det erkebritiske sosiale samlingsstedet. Det er en stor overraskelse og oppmuntring at kinoene går seirende ut i den kampen, sier Guttorm Petterson, administrerende direktør i bransjeorganisasjonen Film & Kino.

Petterson sier de britiske funnene stemmer med hva undersøkelser viser om det norske kinopublikummet. Kinoen er dypt savnet, og nå er det ifølge Petterson essensielt at kinoene i og rundt Oslo får gjenåpne.

– Mange kinoer rundt om i landet vårt har fått lov å holde åpent under pandemien, men for bransjen vår er det et problem at Oslo-kinoene forblir stengt. Kinoene i hovedstaden utgjør en tredel av kinomarkedet, og uten Oslo-kinoene er det nesten ingen som tør å lansere nye, store filmer, uttaler han i en pressemelding.

Saken fortsetter under annonsen

I likhet med andre felter av Kultur-Norge mener Film & Kino-direktøren at også kinoene har båret en urimelig stor del av byrden med koronanedstenging. Han hevder at det ikke er i kinolokalene at smitten skjer.

– Kinoene ble raskt råsterke på smittevern, og foreløpig er det ikke registrert ett eneste tilfelle av koronasmitte i forbindelse med kinobesøk. I mitt hode betyr det at norske kinoer bør prioriteres tidlig i gjenåpningsprosessen, og det beste man kan gjøre for Kino-Norge er å gjenåpne Oslo-kinoene, trår Guttormsen til i en pressemelding fra Film & Kino.

Han etterlyser annen tenkning rundt maksantall, og kaller det «absurd» at store Colosseum – med plass til nær tusen publikummere, kun fikk ha like mange i setene som langt mindre kinoer. Petterson hevder også at det er et sidespor å holde kinoer stengt for å få ned mobilitet.

– Jeg strever litt med å forstå hvorfor det er bedre med overfylte T-baner til Oslomarka enn å få noen over på T-banen og trikken til kinoer.

Kinodirektøren frykter ikke at strømmingen som folk har vennet seg til, vil ta livet av kinoene.

– De som har leid eller kjøpt film digitalt er også de som har størst sannsynlighet for å returnere til kinosalene ved gjenåpning. Strømming bidrar til å opprettholde filminteressen blant folk, og de beste filmene ønsker publikum å se på kino under optimale visningsforhold – langt borte fra egen oppvaskmaskin, avslutter Petterson.

Ledige stillinger – kulturjobb