Illustrasjonsbilde.

Foto
Terje Bendiksby / NTB

2020 var et krevende år for mange i kinobransjen – men én kino tjente 10 millioner

Publisert: 15. november 2021 kl 12.28
Oppdatert: 15. november 2021 kl 12.37

Nordisk Film Kino AS omtaler fjoråret som et krevende år. Én kino tapte 60 millioner. Men ikke alle gikk på tap.

Fjoråret bar preg av tomme kinosaler over hele landet. Men en oversikt Aftenposten har laget viser at det er store forskjeller på hvordan dette slo ut for de ulike aktørene.

– 2020 ble et svært krevende år for Nordisk Film Kino AS, sier administrerende direktør Jannicke Hauge.

De leverte kinobransjens største underskudd med 62.645.000 kroner, selv om de også er aktøren som har mottatt mest støtte, ifølge tall fra Kulturrådet.

Stor variasjon

Samtidig har andre kinoer gått med overskudd. Odeon Kino gikk i motsetning til flere av sine konkurrente med et stort overskudd, på 10 millioner kroner.

Odeon hadde riktig nok et stort omsetningsfall i 2020. Men kompensasjonsordningene har sikret trygg drift gjennom et vanskelig år, sier kommersiell direktør Jon Einar Sivertsen

Saken fortsetter under annonsen

Terje Gaustad, som er førsteamanuensis i kulturledelse ved BI, peker på flere forhold som påvirker kinoenes resultater, men mener man må se på leieavtalene for å forklare den store variasjonen i resultatene. Noen kinoer har nemlig noe som heter variabel leie. Det betyr at de betaler leie basert på inntektene. Inntekter som var kraftig redusert i 2020.

– Kinoene med denne avtaletypen fikk dermed lavere leiekostnader enn de som hadde en fast leieavtale. Dette kan være utslagsgivende, sier Gaustad til Aftenposten.

Hauge fra Nordisk Film Kino peker på strenge Oslo-tiltak som en av årsakene til det store underskuddet. I Oslo er Nordisk Film Kino markedsleder, med kinoene Colosseum, Klingenberg, Vika, Saga, Gimle, Symra og Ringen.

Ledige stillinger – kulturjobb