Film og tv

Dersom det blir innført restriksjoner på kinoene i Norge, vil bransjen tape mye penger, fastslår Film og Kino.

Norsk kinobransje vil tape mye på koronarestriksjoner

Kinobransjen avventer råd fra myndighetene om eventuelle restriksjoner. Blir kinoene stengt, vil det få store økonomiske konsekvenser, sier bransjeorganisasjon.

Publisert Sist oppdatert

Foreløpig er det ikke lagt noen restriksjoner på norske kinoer for å begrense koronasmitte. Salget går også som vanlig, opplyser Guttorm Petterson, administrerende direktør i bransjeorganisasjonen Film og Kino, som representerer landets kinoeiere.

I Italia har en rekke kinoer vært stengt de siste ukene, og danske myndigheter innførte nylig strengere retningslinjer for dansk kulturbransjen, inkludert kinoene. Det er blant annet kommet råd om å plassere stoler med større avstand enn normalt, noe som er vanskelig i de fleste kinoer. I rådet fra bransjeorganisasjonen Danske Biografer heter det at den enkelte kino må se om de kan ta høyde for dette gjennom «oppmerksomhet i forbindelse med billettsalg og reservasjoner».

Vil få konsekvenser

Norske helsemyndighetene har varslet at de tirsdag ettermiddag vil komme med nasjonale føringer for arrangementer og hvilke som eventuelt bør avlyses. I Danmark anbefales det nå å avlyse alle arrangementer med mer enn 1.000 deltakere.

Dersom det blir besluttet å stenge kinosaler eller det innføres andre type begrensninger, vil det få store økonomiske konsekvenser for bransjen, fastslår Petterson.

Han sier det er for tidlig å snakke om eventuelle krisepakker for kulturlivet, slik andre bransjer har krevd, og det spørsmålet må diskuteres dersom det blir aktuelt.

Krevende med James Bond-utsettelse

– Det alvorligste så langt for kinoene er at James Bond-filmen «No time to Die» er flyttet fra 3. april til 13. november. Det var filmen som skulle stå for mesteparten av kinobesøket i vår. Den etterlater et hull som det blir vanskelig å fylle med tilsvarende attraktiv film, sier Pettersen.

Det er i dag 445 kinosaler i Norge fordelt på 209 kinoselskaper.

Powered by Labrador CMS