Film og tv

NFI-direktør Kjersti Mo (til venstre) sier instituttet skal jobbe med å øke mangfoldet.

– Kritthvitt filminstitutt

Det kan bli aktuelt å innføre kvotering for å gi plass til filmskapere med minoritetsbakgrunn.

Publisert Sist oppdatert

– Norsk filminstitutt er kritthvitt. Det er for lite mangfold blant dem som bestemmer over filmmidlene, sier filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen til Dagsavisen i forbindelse med at FAFO mandag la fram en rapport om mangfold og representasjon i norsk film.

Rapporten baserer seg på intervjuer med aktører i filmbransjen som har minoritetsbakgrunn. Konklusjonen er at filmbransjen i liten grad er preget av etnisk mangfold. Det pekes på muligheten for øremerking av midler, moderat kvotering og flere ansatte i filminstituttet som har minoritetsbakgrunn.

Direktøren for Norsk Filminstitutt (NFI), Kjersti Mo, som tiltrådte stillingen i november, sier de skal bli mer mangfoldige. NFI måtte nedbemanne i fjor som følge av det ble kuttet i bevilgningen, men nå går de i gang med å gjennomføre den handlingsplanen som er vedtatt.

– Vi vurderer å bruke mangfold som prioriteringskriterium, slik kjønn er et av prioriteringskriteriene. Det går direkte på midler til produksjon. Under ellers like forhold får prosjekter ekstra poeng for kvinneandel i dag. Vi vurder å gjør det samme med minoritetsbakgrunn. Vi vet det vil ha effekt, sier Mo.

Powered by Labrador CMS