Annonse
Spillefilmen "Dune" fra Warner Bros med Timothee Chalamet (til venstre) og Rebecca Ferguson, vil være en av filmene som blir tilgjengelig på strømmetjenesten HBO Max samme dag som den kommer på kino. Foto: Chia Bella James/AP

Frykter ringvirkninger i Norge når Warner Bros publiserer rett på nett

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

 

Ett av verdens største filmstudioer skal til neste år strømme nye filmer fra første dag. Norske kinoer tror dette vil ha ringvirkninger også her til lands, skriver Aftenposten.

Det amerikanske filmproduksjonsselskapet Warner Bros. offentliggjorde torsdag at deres filmer i 2021 vil bli tilgjengelige på nett, samtidig som de vises på kino. Dette fordi pandemien har ført til stengte kinoer.

Også filmstudioet Universal har på enkelte filmer gått ned til kun å gi kinoene eksklusiv tilgang i 17 dager. Før måtte strømmetjenestene vente 90 dager før de fikk tilgang.

Dette vil ramme de amerikanske kinoene hardt økonomisk. Selskapet Norsk filmdistribusjon er bekymret for langtidseffekten av de amerikanske koronatiltakene.

- Det er et skifte på gang. Publikum kan bli vant til at filmer kan strømmes og leies samtidig som de kommer på kino, sier Jarle Namtvedt, markedssjef i Norsk filmdistribusjon. De sender filmer ut på det norske markedet.

Og hvis publikum blir vant til å kunne se AvengersMarvel og Matrix hjemmefra, kan kinoene bli stående igjen med de mellomstore filmene med et smalere publikum, tror han, og hvis det skjer er han redd alle de store filmstudioene følger etter.

Nordisk Film Kino driver et 20-talls kinoer i Norge. Programdirektør Christin Berg forteller at nyheten fra USA kom brått på dem torsdag, og at det er veldig spesielt.

Per nå opererer NF Kino som normalt, men er i dialog med Warner-distributøren SF Studios om hva slags betydning dette vil få i Norge. Berg mener det er viktig at man passer på hva slags betingelser fra de store filmselskapene man nå går med på, slik at det ikke skader hele bransjen.

- Vi skal være klar over at situasjonen er annerledes i Norge enn i Statene, og vi skal avvente å se hvordan situasjonen utvikler seg, sier Berg.

Foreløpig er HBO Max kun tilgjengelig i USA. Fra andre halvår av 2021 vil den amerikanske HBO Max også komme til Norden. Det er likevel ikke kjent ennå hvor mange av Warners filmer som da vil bli tilgjengelig i Norge, ifølge nettstedet Tek.no.

 

Annonse
Annonse
Annonse